ßßß Cookit - przepis na CIASTKA ŚMIETANKOWE

CIASTKA ŚMIETANKOWE

nazwa

Wykonanie

I znowu ciasteczka :) Tym razem na słodko. A to dlatego, że postanowiłam w tym roku nie piec pierniczków, tylko różne inne ciastka. Dlatego kupiłam mega zestaw foremek do wycinania ciastek i wytrzymałam cały jeden dzień zanim coś upiekłam :P Ciastka wybrał G. Ja miałam ochotę na inne, ale nie żałuję tego wyboru, bo są pyszne :) Spokojnie można je układać ciasno na blaszce, a nawet położyć na niej rozwałkowany płat ciasta i tylko powycinać nożem np. kwadraty, bo ciastka i tak się skurczą, co widać na ostatnim zdjęciu. Są kruche, ale nie bardzo suche (w końcu mają ogromne ilości tłuszczu), słodkie i idealnie do kawy :)
składniki na +/- 50 sztuk:
- 100g masła lub margaryny
- 75g smalcu
- szczypta soli
- 50g cukru
- 250g mąki + sporo do podsypania
- 1 kubeczek (200g) śmietany 36%
- gruboziarnisty cukier do posypania
Masło lub margarynę i smalec wymieszać z solą i cukrem na gładką masę. Stopniowo wgniatać mąkę i śmietanę. Ciasto odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej na kilka godzin.
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Ciasto podzielić na części, jedną jeszcze raz zagnieść i rozwałkować, resztę zostawić w lodówce. Rozwałkowywać na stolnicy obficie podsypanej mąką, ponieważ ciasto momentalnie robi się ciepłe i lepkie. Ciasteczka wykrawać foremkami, posmarować cienko śmietaną i posypać cukrem. Ja nie miałam gruboziarnistego, więc użyłam po prostu trzcinowego. Nierozpuszczone kryształki cukru powinny wyglądać fajniej. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10 minut na jasny kolor.
źródło : Ciasteczka dla znawców i smakoszy, 50 kolorowych kart z przepisami, wyd. Olesiejuk
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2011/11/Ciastka-smietankowe.html