ßßß
składniki:- 100g gorzkiej czekolady- 200g miękkiego masła lub margaryny- 70g cukru- 70g cukru trzcinowego- 1 op cukru waniliowego- 4 jajka- 200g mąki pełnoziarnistej- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia- 70g kakao do picia (słodkiego)- 200g budyniu czekoladowego (ugotowanego)+ 100g mlecznej czekolady+ 1 łyżka masła+ płatki migdałowe do posypaniaGorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrami, po czym dodawać osobno jajka. Po każdym miksować 0,5 minuty.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy maślano-jajecznej, wsypać otręby, które zostały na sitku. Połączyć wszystko z kakao, gotowym budyniem i rozpuszczoną czekoladą.Piekarnik rozgrzać do 180°C, formę do babki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Przełożyć ciasto i piec 1h, następnie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić ciasto w środku jeszcze na kilka minut.Wystudzoną babkę wyjąć z formy na talerz lub paterę. Mleczną czekoladę rozpuścić z masłem, polać ciasto i posypać migdałami. Odstawić do zastygnięcia polewy.
źródło: blog Cukrowej Wróżki