ßßß
Składniki(na 30-32 ciasteczka)300 g mąki orkiszowej razowej100 g cukru trzcinowego150 g czekolady gorzkiej czekolady min. 70 % kakao100 g płatków migdałowych200 g masła2 jaja2 łyżki kawy mielonej1 łyżka karobu w proszku2 łyżki kakao2 płaskie łyżki (jak do zupy) proszku do pieczenia na kamieniu winnym
PrzygotowanieMąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, kawą, kakao i karobem. Czekoladę skroić (ja strugam tabliczkę dookoła) ostrym nożem tak, żeby powstały wiórki lub małe, nierówne kosteczki. Do wymieszanych wcześniej składników dodać płatki migdałowe, wsypać rozdrobnioną czekoladę, wbić jaja i dodać pokrojone na kawałki schłodzone masło. Wyrobić ciasto dokładnie, aby nie było w nim widać grudek masła i składniki stworzyły w miarę jednolitą całość. Uformować około 30-32 kulek i lekko je spłaszczyć. Ułożyć na tacy lub 2 talerzach i schłodzić je około 0,5 godziny w lodówce. Po tym czasie wstawić je na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 ° C.