Wykonanie
Przygotowałam je na przyjazd Rodziców i stwierdzam, że były nawet lepsze niż poprzednio :) Chociaż trochę się rozpadły, bo miałam bardzo chrupiącą
bagietkę i pękła przy zwijaniu. Ale przez noc w lodówce zmiękła i kanapki były super :) Jeszcze fajniejsze jest to, że można je modyfikować na wiele sposób: używając innych
serków, różnych warzyw,
serów, a nawet np.
kabanosów zamiast
wędliny. Ogranicza Was jedynie wyobraźnia i ilość miejsca w
bułce ;)Można je podać na śniadanie lub jako imprezową przekąskę. Ewentualnie można je zabrać ze sobą do szkoły/pracy. Będą świetnie wyglądały w bento/lunch-boxie :)
składniki:-
bagietka- 1 duży
serek topiony ziołowy- kilka liści
sałaty- 8 sporych plastrów
szynki- 8 sporych plastrów
żółtego sera-
papryka marynowana-
ogórki konserwowe (u nas domowa
sałatka typu szwedzka, dodatkowo z
cebulką)
Bagietkę przeciąć na 4 krótsze kawałki. Każdy rozciąć wzdłuż na pół, ale nie do końca - tak jak
bułki do hot-dogów. Wydrążyć miąższ, posmarować wnętrze
bułki serkiem topionym. Dokładnie wyłożyć
sałatą,
wędliną i
serem. Ułożyć w rządku paski
papryki i
ogórki. Ciasno zwinąć kanapki w roladki i ściśle owinąć folią. Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia odwinąć
bułki, pokroić w 1-1,5cm plastry i ułożyć na talerzu.