ßßß Cookit - przepis na KANAPKI-ROLADKI

KANAPKI-ROLADKI

nazwa

Wykonanie

Przygotowałam je na przyjazd Rodziców i stwierdzam, że były nawet lepsze niż poprzednio :) Chociaż trochę się rozpadły, bo miałam bardzo chrupiącą bagietkę i pękła przy zwijaniu. Ale przez noc w lodówce zmiękła i kanapki były super :) Jeszcze fajniejsze jest to, że można je modyfikować na wiele sposób: używając innych serków, różnych warzyw, serów, a nawet np. kabanosów zamiast wędliny. Ogranicza Was jedynie wyobraźnia i ilość miejsca w bułce ;)
Można je podać na śniadanie lub jako imprezową przekąskę. Ewentualnie można je zabrać ze sobą do szkoły/pracy. Będą świetnie wyglądały w bento/lunch-boxie :)
składniki:
- bagietka
- 1 duży serek topiony ziołowy
- kilka liści sałaty
- 8 sporych plastrów szynki
- 8 sporych plastrów żółtego sera
- papryka marynowana
- ogórki konserwowe (u nas domowa sałatka typu szwedzka, dodatkowo z cebulką)
Bagietkę przeciąć na 4 krótsze kawałki. Każdy rozciąć wzdłuż na pół, ale nie do końca - tak jak bułki do hot-dogów. Wydrążyć miąższ, posmarować wnętrze bułki serkiem topionym. Dokładnie wyłożyć sałatą, wędliną i serem. Ułożyć w rządku paski papryki i ogórki. Ciasno zwinąć kanapki w roladki i ściśle owinąć folią. Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia odwinąć bułki, pokroić w 1-1,5cm plastry i ułożyć na talerzu.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2012/12/Kanapki-roladki.html