ßßß Cookit - przepis na Pizza z szynką, papryką i ogórkiem

Pizza z szynką, papryką i ogórkiem

nazwa

Składniki

Wykonanie

Dziś pierw­sza pro­po­zy­cja kom­po­zy­cji skład­ni­ków na pizzę — pizza z szynką, papryką i ogór­kiem, zapie­kana pod koł­derką z tar­tego, wędzo­nego sera.
Przy­go­to­wu­jemy cia­sto na pizzę według tego prze­pisu.
Składniki do pizzy
4 czu­bate łyżeczki dobrego kon­cen­tratu pomi­do­ro­wego,
1 małą garść ziół pro­wan­sal­skich,
100–150 g szynki, kro­jo­nej w pla­stry,
1/2 czer­wo­nej papryki,
3–4 kor­ni­szony,
ok. 150 g żół­tego, lekko pod­wę­dza­nego sera (zwy­kły też może być, ale wędzony lepiej się kom­po­nuje),
świeżo mie­lony, czarny pieprz i pieprz zio­łowy.
Cia­sto na pizzę sma­ru­jemy w miarę rów­no­mier­nie kon­cen­tra­tem pomi­do­ro­wym i posy­pu­jemy zio­łami pro­wan­sal­skimi. W tym miej­scu, możemy je też skro­pić lekko oliwą i/lub posy­pać kur­kumą, która doda nieco korzen­nego cha­rak­teru. Ale nie każdy lubi, więc nie znaj­dzie­cie ich na liście skład­ni­ków.
Spód do pizzy obkła­damy skład­ni­kami: szynką, kro­jo­nymi w talarki kor­ni­szo­nami i papryką. Całość posy­pu­jemy wedle uzna­nia oby­dwoma rodza­jami pie­przu i star­tym na gru­bych oczkach tarki, żół­tym serem.
Tak przy­go­to­wana pizza z szynką ląduje w pie­kar­niku nagrza­nym do ok. 200ºC na 20–25 min. Po tym cza­sie możemy zaja­dać się, pysz­nym, aro­ma­tycz­nym, gorą­cym posił­kiem
Naj­le­piej, jeśli ser się lekko przy­ru­mieni, wtedy pizza nabie­rze dodat­ko­wego aro­matu.
Smacz­nego!
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/pizza-z-szynka-papryka-i-ogorkiem