Wykonanie
Dziś pierwsza propozycja kompozycji składników na pizzę — pizza z
szynką,
papryką i ogórkiem, zapiekana pod kołderką z tartego, wędzonego
sera.Przygotowujemy ciasto na pizzę według tego przepisu.Składniki do pizzy4 czubate łyżeczki dobrego koncentratu pomidorowego,1 małą garść
ziół prowansalskich,100–150 g
szynki, krojonej w plastry,1/2 czerwonej
papryki,3–4 korniszony,ok. 150 g żółtego, lekko podwędzanego
sera (zwykły też może być, ale wędzony lepiej się komponuje),świeżo mielony,
czarny pieprz i
pieprz ziołowy.Ciasto na pizzę smarujemy w miarę równomiernie koncentratem pomidorowym i posypujemy ziołami prowansalskimi. W tym miejscu, możemy je też skropić lekko
oliwą i/lub posypać kurkumą, która
doda nieco korzennego charakteru. Ale nie każdy lubi, więc nie znajdziecie ich na liście składników.Spód do pizzy obkładamy składnikami:
szynką, krojonymi w talarki korniszonami i
papryką. Całość posypujemy wedle uznania obydwoma rodzajami pieprzu i startym na grubych oczkach tarki, żółtym
serem.
Tak przygotowana pizza z
szynką ląduje w piekarniku nagrzanym do ok. 200ºC na 20–25 min. Po tym czasie możemy zajadać się, pysznym, aromatycznym, gorącym posiłkiemNajlepiej, jeśli
ser się lekko przyrumieni, wtedy pizza nabierze dodatkowego aromatu.Smacznego!