ßßß Cookit - przepis na BUDYŃ BEZ SKROBI

BUDYŃ BEZ SKROBI

nazwa

Wykonanie

"Typowy" dukanowy budyń jest na skrobii kukurydzianej, której to łyżka dziennie jest dozwolona dopiero na drugiej fazie. Ja kończę pierwszą, a zachciało mi się wczoraj czegoś szybkiego, słodkiego, bez żelatyny. I trafiłam na to cudo w przepisowni . To coś między owsianką, a budyniem właściwie, ale mi odpowiada :) Zdecydowanie lepsze jest z lodówki niż ciepłe/w temp. pokojowej. Ale ja ogólnie nie przepadam za ciepłymi słodkimi papkami, jem je dopiero jak ostygną, także może lepiej się mną nie sugerujcie ;)
(Dukan, faza I)
składniki na 2 porcje:
- 1 szkl mleka (u mnie 0,5%)
- 1 żółtko
- słodzik (u mnie 2 tabletki)
- aromat (u mnie 2 krople waniliowego)
- dzienna porcja zmielonych otrąb (3 łyżki)
Otręby zalać odrobiną wrzątku żeby napęczniały. Ja już do nich dodałam słodzik (rozkruszony), żeby się szybciej rozpuścił, ale można to zrobić później. Do rondla wlać mleko, roztrzepać w nim żółtko, dodać aromat (ewentualnie słodzik) i cały czas mieszając, zagotować. Wtedy dorzucić otręby i tak gotować dalej mieszając, aż zgęstnieje.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2010/04/Budyn-bez-skrobi.html