Wykonanie
Dobry
budyń jest w zasadzie dobry na wszystko, a już na pewno na poprawę nastroju :-). Po przełamaniu pierwszych
lodów budyniem z prawdziwą
wanilią, myślę, że nic nie stanie na przeszkodzie, by poeksperymentować z innymi
smakami... Przy okazji przypomnę, że na blogu możecie również znaleźć przepis na rewelacyjny
budyń czekoladowy Nigelli Lawson.Sk ł adniki na 3 porcje (lub 6 ma ł ych):2 szklanki (500 ml)
mleka1 łyżka
masła3,5 łyżki
cukru z prawdziwą
wanilią (przepis tutaj)pół
laski wanilii2 łyżki
skrobi ziemniaczanej2
żółtkaWyskrobać ziarenka z połowy
laski wanilii. 1,5 szklanki
mleka zagotować z
masłem,
cukrem i
wanilią. Pozostałe pół szklanki
mleka zmiksować (ja to robię blenderem) ze
skrobią ziemniaczaną i
żółtkami. Dodać do gotującego się
mleka, natychmiast obniżyć moc na palniku i mieszać intensywnie, do zagotowania. Pogotować minutę.Nalać do opłukanych zimną
wodą salaterek. Podawać na ciepło lub na zimno z
sokiem owocowym i
owocami.Smacznego :-).* Z braku domowego
cukru z prawdziwą
wanilią można dodać około 8 g
cukru wanilinowego z
torebki.