Wykonanie
«
Chrzan z
bitą śmietanąŻur ludowy - świąteczny »Bardzo fajna
sałatka, do której wszystko można zrobić dzień wcześniej, a
potem tylko doprawić. Tak nawet jest lepiej.
składniki:- 700 g
ziemniaków- 300 g
buraków ćwikłowych- 1-2
czerwone cebule- pęczek
dymki- 2 ząbki
czosnku- 2-3
ogórki kiszone lub jeszcze lepiej konserwowe- 50 g
musztardy francuskiej (z całymi ziarenkami
gorczycy)- 2
żółtka- 100 ml
oleju-
cukier,
sólZiemniaki gotujemy w mundurkach.
Buraki również gotujemy bez obierania lub pieczemy w piekarniku. Po ostudzeniu
ziemniaki i
buraki obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę i
dymkę siekamy.
Musztardę ubijamy z
olejem i dodajemy do niej dwa
żółtka, cały czas ubijając tak, jak
majonez. Łączymy w salaterce
ziemniaki,
buraki,
cebulę,
ogórki,
przyprawy, posiekane ząbki
czosnku. Wlewamy
sos musztardowy, a na koniec posypujemy
sałatkę posiekanym
szczypiorem.źródło: Kurońśroda, 26 marca 2008, adrijahpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBackKomentarze