Wykonanie
Taka
sałatka ziemniaczana sprawdza się u nas na wszystkich imprezach. Tym razem dodałam do niej
kiełbasę jałowcową, ale czasami dodaję pokrojone
kabanosy albo w ogóle rezygnuję z
wędliny bo bez niej też jest smacznie.Ważny jest dobór
ziemniaków jeśli chcemy zrobić dobrą
sałatkę. Kawałki ugotowanych
ziemniaków po pokrojeniu powinny pozostać w całości i nie rozpadać się. Pytajcie w sklepach o
ziemniaki sałatkowe czyli takie specjalnie nadające się do tego rodzaju dań. Takie
ziemniaki zaliczamy mają oznaczenie A i to m.in. odmiany Venezia, Bellinda, Colette, Belana, Regina.Ja uwielbiam sałatki ziemniaczane i robię je w różnych wariantach. Spróbujcie koniecznie sałatki ziemniaczanej na różowo bo jest wyjątkowo dobra!
Sałatka kartoflana z
kiełbasą i
musztardączas przygotowania: ok. 30 minut + czas marynowania składników i macerowania sałatkiskładniki:400 g
ziemniaków sałatkowych80 ml odtłuszczonego rosołu, u mnie wołowo-drobiowy1/2 pętka
kiełbasy jałowcowej1 nieduża
czerwona cebula4 łyżki wody/zalewy z
ogórków kiszonych2-3
ogórki kiszone3 łyżeczki
musztardy francuskiej z całymi ziarnami
gorczycy1/4 łyżeczki
soli1/3 łyżeczki
cukru1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1 łyżka posiekanego
koperku2 łyżki
oleju roślinnego
Jak zrobić
sałatkę ziemniaczaną?
Ziemniaki umyłam i ugotowałam bez obierania. Po odlaniu
wody, w której się gotowały przelałam je zimną
wodą i obrałam. Jeszcze gorące pokroiłam w dość dużą kostkę, przełożyłam do miski i polałam rosołem. Leciutko posoliłam i wymieszałam dokładnie, odstawiłam pod przykryciem na godzinę.
Cebulę obrałam, pokroiłam w cienkie półplasterki. Posypałam je szczyptą
soli i niewielką ilością
soli, polałam zalewą z
ogórków kiszonych i odstawiłam do zamarynowania.
Ogórki pokroiłam w kostkę a
kiełbasę w półplasterki.Do
ziemniaków dodałam zamarynowaną
cebulę razem z zalewą,
musztardę, pokrojone
ogórki,
kiełbasę i
zieleninę. Wymieszałam wszystko delikatnie, ale dokładnie i odstawiłam
sałatkę żeby na przynajmniej 2 godziny żeby wszystkie smaki się przeniknęły. Podając posypałam jeszcze świeżą
zieleniną.