ßßß Cookit - przepis na SERNIK NA ZIMNO

SERNIK NA ZIMNO

nazwa

Wykonanie

Tata bardzo chciał sernik na zimno. Ja bardzo chciałam go zrobić w wersji świątecznej - z piernikowym spodem, z warstwą kakaową itd. Z bakaliami nie koniecznie, bo sama też nie lubię ;) Ale nie pozwolono mi, bo Tata lubi najzwyklejszy, byle słodki, z waniliowym posmakiem. Dla mnie osobiście taka masa jest mdła, no ale to nie ja zjem większość ;)
UWAGA sernik nie zsiadł się tak jak powinien, trochę się rozpływa ;) bo nie wiedziałam, że agar jest słabszy od żelatyny...
składniki na tortownicę 26cm:
- 3 serki homogenizowane po 400g każdy
- 6 jajek
- kostka (200g) masła w temp. pokojowej
- 1 1/2 szkl cukru
- 2 op cukru wanilinowego (po 16g)
- 20g żelatyny
- 25g agaru (bo zabrakło mi żelatyny)
- 1 szkl mleka
Tortownicę obłożyć folią aluminiową, w środku można posmarować tłuszczem. Żelatynę i agar agar rozrobić w połowie szklanki mleka, drugą połowę mleka podgrzać, a następnie dolać do żelatyny i dokładnie wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Dodać do masy serki, rozrobioną żelatynę i wmieszać delikatnie pianę z białek. Przełożyć masę do przygotowanej tortownicy, odstawić na noc do lodówki.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2009/12/Sernik-na-zimno.html