Wykonanie
Tata bardzo chciał sernik na zimno. Ja bardzo chciałam go zrobić w wersji świątecznej - z piernikowym
spodem, z warstwą
kakaową itd. Z
bakaliami nie koniecznie, bo sama też nie lubię ;) Ale nie pozwolono mi, bo Tata lubi najzwyklejszy, byle słodki, z
waniliowym posmakiem. Dla mnie osobiście taka masa jest mdła, no ale to nie ja zjem większość ;)UWAGA sernik nie zsiadł się tak jak powinien, trochę się rozpływa ;) bo nie wiedziałam, że agar jest słabszy od
żelatyny...składniki na tortownicę 26cm:- 3
serki homogenizowane po 400g każdy- 6
jajek- kostka (200g)
masła w temp. pokojowej- 1 1/2 szkl
cukru- 2 op
cukru wanilinowego (po 16g)- 20g
żelatyny- 25g agaru (bo zabrakło mi
żelatyny)- 1 szkl
mlekaTortownicę obłożyć folią aluminiową, w środku można posmarować tłuszczem.
Żelatynę i agar agar rozrobić w połowie szklanki
mleka, drugą połowę
mleka podgrzać, a następnie dolać do
żelatyny i dokładnie wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Oddzielić
białka od
żółtek,
białka ubić na sztywną pianę z
cukrem waniliowym.
Żółtka utrzeć z
cukrem i
masłem. Dodać do masy
serki, rozrobioną
żelatynę i wmieszać delikatnie pianę z
białek. Przełożyć masę do przygotowanej tortownicy, odstawić na noc do lodówki.