Wykonanie
Lato jest to taki okres czasu kiedy pojawiają się różne
warzywa i owoce, które tylko w tym czasie są tak pyszne. Tak jest z
malinami. Możemy je przez cały rok kupić np. mrożone. Jednak smaku i zapachu świeżych nie zastąpi nic. Dzisiaj zapraszam na
malinowego posta.Jako, że już dawno nic nie piekłam, postanowiłam w weekend upiec coś ekstra. Nie jakieś zwykłe ciasto kruche czy
drożdżowe. Przeglądałam blogi w poszukiwaniu inspiracji i jak zwykle ostatecznie wybrałam przepis z mojego ulubionego bloga, czyli Kwestia Smaku . I tak oto powstała
tarta czekoladowa z panna cottą i
malinami. Dokonałam pewnych zmian zwłaszcza w kwestii naczynia do pieczenia.Składniki:Kruchy spód
kakaowy:125 g
masła125 g
cukru1 łyżka
cukru wanilinowego1
jajko200 g
mąki35 g
kakaookoło 1/4 szklanki
mlekaPanna cotta:2 i 1/2 łyżeczki
żelatyny1 i 1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
śmietanki kremówki 30%1/3 szklanki
cukru1
cukier wanilinowypudełeczko
malinMasło z
cukrem i
wanilią dać do miscki i miksować przez około 3 minuty (nie zmniejszać ilości
cukru bo ciasto będzie za gorzkie), dodać
jajko i miksować przez 1-2 minuty, następnie dodać przesianą
mąkę oraz
kakao i krótko zmiksować dodając trochę
mleka do połączenia się składników w jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około godzinę do czasu aż ciasto stężeje.Panna cotta:
żelatynę namoczyć w kilku łyżkach
mleka. Do rondelka wlać
mleko i
śmietankę, dodać
cukier i
cukier wanilinowy, wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia i dodać
żelatynę i mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Następnie ostudzić, wkładając do miski z zimną
wodą.Piekarnik nagrzewam do 180' C. Ciasto rozwałkować na 4 mm placek pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia dodatkowo podsypanymi
mąką. Zdjąć górną warstwę papieru, dolną wyciąć wraz z
ciastem i przełożyć do formy do tarty. Uformować wysokie brzegi. Następnie podziurkować ciasto widelcem, bardzo dokładnie. Wstawić ciasto do piekarnika na 19 minut.Na ostudzone ciasto wylać tężejącą panna cottę. Wstawić do lodówki do stężenia. Gdy masa będzie już prawie stężała, ułożyć
maliny i wstawić z powrotem do lodówki.Oryginalny przepis na http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/maliny/tarta_czekoladowa/przepis.html