ßßß Cookit - przepis na Tarta z panna cottą i malinami

Tarta z panna cottą i malinami

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis na słodko :)
Mnie osobiście zachwyca spód tego deseru, jest dość słodki, kruchy i ma czekoladowy smak, jak najlepszej jakości, czekoladowe ciasteczka kupione w sklepie. Idealne!
Panna cotta mało słodka ( można dodać więcej cukru, jezeli ktoś lubi słodkie ciasta ), więc świetnie współgra ze słodko-kwaśnymi malinami
Składniki:
Spód:
225 g mąki
2,5 łyżki kakao
1,5 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 jajko
140g masła
łyżka zimnej wody
Panna cotta:
3 łyżeczki żelatyny
330ml mleka
330ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru
ziarenka z połowy laski wanilii
Dodatkowo:
maliny
Przygotowanie:
Mąkę, sól, kakao, cukier i cukier waniliowy wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i miksujemy mikserem, do momentu, aż powstaną drobne okruchy ciasta, wtedy dodajemy jajko i wodę.
Miksujemy jeszcze chwilę. Powstanie nam gładka kula, którą wkładamy do woreczka, lub zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na minimum godzinę.
Kiedy nasz spód się chłodzi, my w tym czasie zajmujemy się panna cottą :)
W garnuszku umieszczamy mleko, śmietankę, cukier i wanilię. Podgrzewamy do chwili, aż cukier nam się rozpuści i małym ogniem, doprowadzamy do zagotowania.
Ściągamy z ognia, wsypujemy żelatynę i mieszamy bardzo dokładnie, by cała się rozpuściła. Studzimy w chłodnym miejscu.
Po godzinie wałkujemy ciasto na placek, podsypując odrobiną mąki.
Wylepiamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem i chowamy jeszcze na pół godzinki do lodówki.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Formę z tartą wkładamy do nagrzanego piekarnika, na około 15 minut.
Po 15 minutach, przykrywamy brzegi tarty, by piekł się głównie spód ( ja przełączyłam na dolną grzałkę ) i trzymamy w piekarniku jeszcze 10-13 minut.
Wyjmujemy z piekarnika tartę i studzimy.
Na ostudzony spód, wylewamy tężejącą panna cottę i całość wkładamy do lodówki.
Po mniej więcej 40 minutach, wyciągamy tartę z lodówki, układamy na wierzchu maliny i z powrotem wkładamy tartę do lodówki, do całkowitego stężenia ( najlepiej na noc ).
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/tarta-z-panna-cotta-i-malinami