Wykonanie
Są pyszne i na ciepło i na zimno, można je szamać z
cukrem pudrem, ulubionymi
konfiturami, sosami,
syropami czy
owocami...Porcja na 18 racuszków.Zaczyn:25 g świeżych
drożdżyłyżka
cukru200 ml ciepłego
mlekaRozetrzeć
cukier z pokruszonymi
drożdżami, aż powstanie płynna masa, dodać
mleko, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 min.Pozostałe składniki:200 g
mąki pszennej typ 4501
jajko2 płaskie łyżki
cukru1 płaska łyżka
cukru wanilinowego50 g roztopionego
masłamasło klarowane do smażeniaDo dużej miski przesiać
mąkę, dodać pozostałe składniki i zaczyn. Całość miksować robotem (końcówki haki) około 5 minut.
Łopatką zebrać ciasto ze ścianek miski, przykryć ściereczką i odstawić, aż podrośnie (około 20 minut). Po tym czasie, ponownie wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać
masło klarowane (max 5 na płycie) i kłaść łyżką malutkie placuszki. Od razu zmniejszyć temperaturę (3 na płycie). Racuszki mogą być nierówne, niedokładne, temperatura za nas nakreśli odpowiedni kształt. Smażyć około 3 minuty z każdej strony (powinny być złote).