ßßß Cookit - przepis na PEŁNOZIARNISTY CHLEBEK BANANOWO-MIGDAŁOWY

PEŁNOZIARNISTY CHLEBEK BANANOWO-MIGDAŁOWY

nazwa

Wykonanie

Bardzo prosty, szybki w przygotowaniu, smaczny i zdrowy, słodki "chlebek" :) Piekłam go już 2 razy w bardzo krótkim czasie, bo za pierwszym razem nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia ;) Mimo mojej miłości do otrębów, musiałam użyć płatków owsianych, bo te pierwsze "wyszły" ;) ale jeszcze spróbuję z nimi, choć nie spodziewam się dużej różnicy w smaku ;) I jeszcze jedna drobna uwaga na koniec - chlebek powinien się piec 35-45 minut, natomiast moje za każdym razem piekły się 55 minut zarówno z termoobiegiem, jak i bez i mam wrażenie, że jeszcze 5-10 minut by im nie zaszkodziło, tyle, że spaliłyby się z wierzchu ;) Ale nie narzekam na ich konsystencję :) Nie są surowe w środku, spokojnie ;) Bardzo polecam zarówno na śniadanie, jak i do kawy czy do szkoły. Jak je zabierzecie ze sobą do pracy, lepiej od razu weźcie pół ciasta ;) Zobaczycie, rozejdzie się momentalnie i wszyscy będą pytać o przepis :)
składniki na keksówkę 30x10:
- 1 jajko
- 1/3 szkl cukru trzcinowego
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 60g oleju (nie wiem ile to ml, postawiłam miskę na wadze i lałam, aż było 60g ;)
- 1 łyżka serka homogenizowanego (u mnie waniliowego)
- 3/4 szkl mąki pełnoziarnistej
- 3/4 szkl płatków owsianych
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 op cukru migdałowego (16g)
- 2 paski czekolady deserowej
- 1 op migdałów w słupkach (100g)
Jajko roztrzepać z cukrem, dodać obrane banany podzielone na cząstki, rozgnieść je widelcem. Dodać, olej, serek i cukier migdałowy, wymieszać tym samym widelcem. Dodać mąkę, płatki owsiane, sodę i sól, wymieszać. Czekoladę posiekać, dodać razem z migdałami, wymieszać i przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
Piec 35-45 minut (u mnie 55 minut - do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
źródło: blog Feed me better - z moimi modyfikacjami
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2012/11/Pelnoziarnisty-chlebek-bananowo-migdalowy.html