Wykonanie
Miałam ostatnio ochotę na pieczeń rzymską, ale wymyśliłam dla niej nieco inną formę - babeczki. Jako, że kupiłam niedawno foremkę silikonową do muffinek (za kilka zł z gazetą :]), trzeba ją było przetestować. I sprawdziła się :] a jeszcze bardziej sprawdził się pomysł z babeczkami. Są dobre zarówno jaką przekąska na zimno, jak i jeszcze ciepłe - na obiad.Na imprezę polecam zrobić więcej kuleczek z
jajkami przepiórczymi.
(Dukan, faza I)składniki na 2 porcje (6 szt):- 0,5kg
mielonego mięsa wołowego- 4
jajka- 1,5
ogórka konserwowego- łyżka
otrębów (u mnie mieszanki owsianych i pszennych 2:1)-
sól,
pieprz,
papryka w proszku3
jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Całego
ogórka przekroić na pół. Do
mięsa wbić pozostałe, surowe
jajko. Dodać
otręby i
przyprawy (mogą być inne) i dokładnie wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 150°C. Podzielić
mięso na 6 równych porcji. Mokrymi rękami uformować kulki, każdą rozpłaszczyć w dłoni, położyć
jajko lub
ogórka i dokładnie obtoczyć
mięsem. Włożyć do foremki na muffinki (jeśli nie jest silikonowa, wyłożyć najpierw otwory papierem do pieczenia). Włożyć każdą kulkę oddzielnie. Piec 20 minut, po czym zwiększyć temperaturę do 200°C i dopiekać jeszcze ok 15-20 minut.