Wykonanie
Tradycyjne kotlety mielone przyrządzamy z dodatkiem
bułki moczonej w
mleku, a obtaczamy je w
bułce tartej. My chciałybyśmy zaproponować zamianę tego tradycyjnego składnika na
otręby owsiane. Smak kotleta jest wówczas zdecydowanie ciekawszy i bardziej intensywny. Naprawdę warto od czasu do czasu wprowadzić taką drobną modyfikacje :)
Składniki:0,5 kg
mięsa mielonego z
indykaokoło 100g
otrębów owsianych1cebula1
jajko50g
margarynySól, świeżo mielony
pieprzW misce umieszczamy
mięso mielone, dodajemy
jajko oraz bardzo drobno pokrojoną
cebulkę. Dorzucamy 3 łyżki
otrębów. Solimy oraz posypujemy
pieprzem do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Patelnie ustawiamy na średnim gazie i rozgrzewamy tłuszcz. Z przygotowanego
mięsa formujemy kotlety oraz obtaczamy w pozostałych otrębach. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Ważne jest by patelnia nie była zbyt rozgrzana wówczas kotlety się nie przypalą. Podajemy na ciepło z dowolnymi dodatkami np.
ziemniakami i tartą
marchewką z
jabłkiem . Smacznego.