Wykonanie
Kotlety mielone – klasyczna potrawa kuchni polskiej. Szybka w przygotowaniu, wyśmienita w smaku i kosztująca niewielkie pieniądze. W dodatku bardzo prosta w przygotowaniu. No ideał niemalże :)
Składniki:0,5 kg
mięsa mielonego z
indyka1
bułka1cebula1
jajkoGarść
bułki tartej50g
margarynySól, świeżo mielony
pieprzBułkę umieszczamy w miseczce z
wodą lub
mlekiem i czekamy aż namięknie. W misce umieszczamy
mięso mielone, dodajemy
jajko oraz bardzo drobno pokrojoną
cebulkę.
Bułkę odciskamy w rękach i dorzucamy do
mięsa. Solimy oraz posypujemy
pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Z przygotowanego
mięsa formujemy kotlety oraz obtaczamy w
bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. Ważne jest by patelnia nie była zbyt rozgrzana wówczas kotlety się przypalą z wierzchu, a nie zrobią w środku. Temperatura nie może być również zbyt niska bo będą wyschnięte. Kotlety smażymy z obu stron, aż skórka będzie zarumieniona i chrupiąca. Podajemy np. z mizerią i młodymi ziemniaczkami. Smacznego.