ßßß Cookit - przepis na faszerowane papryki

faszerowane papryki

nazwa

Wykonanie

Miałam wczoraj gości. Takich gości, których lubię najbardziej. Jedzą wszystko co podam i jeszcze bardzo chwalą. Z drugiej strony jak przyjeżdżają mam małą zagwostkę co ugotować nowego. Przecież nie mogę robić wciąż tego samego. Szukałam pomysłu na danie, które mogę zrobić wcześniej a podczas imprezy nie będę musiała stać przy garnkach. Faszerowane papryki świetnie się do tego nadają. Przygotowałam w południe a wieczorem tylko wstawiłam do pieca i po godzinie były gotowe.
Składniki:
6 kolorowych papryk
2 torebki ryżu jaśminowego
0,5 kg mięsa mielonego
1 papryczka jalapeno
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
2 jajka
chili w proszku
Papryki przygotowałam odcinając czubki, które później będą pełniły rolę przykrywki. Usunęłam gniazdo nasienne. Ryż ugotowałam i wystudziłam. Wymieszałam wszystkie składniki farszu, czyli ryż, mięso mielone, posiekaną jalapeno i cebulę, wyciśnięty czosnek, jajka i przyprawy. Wypełniłam farszem papryki i ułożyłam ściśle w formie do pieczenia. Przed włożeniem do pieca polewam delikatnie papryki oliwą.
Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
Przygotowałam również sos z prawdziwków, które zebraliśmy jesienią. Zawsze mam zapas w zamrażarce.
Posiekaną cebulkę zeszkliłam na klarowanym maśle, dodałam pokrojone w plastry prawdziwki. Gdy wyparował płyn zalałam je szklanką bulionu i 200 ml śmietanki 30%. Dusiłam aż sos zgęstniał. Doprawiłam solą, pieprzem i świeżą natką pietruszki.
Niestety nie sfotografowałam efektu końcowego bo już nikt nie był w stanie robić zdjęć tylko jeść :)
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2014/02/faszerowane-papryki.html