ßßß Cookit - przepis na BABKA MARMURKOWA BEZ JAJEK

BABKA MARMURKOWA BEZ JAJEK

nazwa

Wykonanie

Szukałam z ciekawości przepisów na słodkości bez jajek, trochę z myślą o Wielkanocy ;) Tak, zdaję sobie sprawę z tego, że o wiele bliżej nam do Bożego Narodzenia :P ale tak sobie pomyślałam, że w moim domu "schodzą" tak ogromne ilości jajek w święta, że może warto spróbować chociaż ciasta bez nich. Trafiłam m.in. na babkę marmurkową u Patyski . Oprócz niej mam na oku jeszcze 2 przepisy do wypróbowania, ale o tym kiedy indziej ;) Wracając do babki, to moja nie jest dla alergików, bo takowych w domu nie mam, ale zaintrygował mnie dodatek octu balsamicznego, którego zadanie nadal jest dla mnie zagadką. Co prawda zamieniłam go na jabłkowy, ale co tam ;) Wyszło mi zaskakująco miękkie, niemal puszyste, niekruszące się(!), lekko klejące się, banalnie proste i szybkie ciasto. Do tego z efektem, który uwielbiam - ciemnymi łatami w środku :) Jestem wielką fanką suchych, piaskowych babek, ta jednak jest o wiele wilgotniejsza i też bardzo mnie to cieszy :) Bardzo polecam z popołudniową kawą.
- 250g mąki
- 150g cukru
- 2 łyżeczki proszku
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 250ml mleka
- 50ml oleju
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki kakao
Wymieszać mąkę, cukry, proszek do pieczenia i sodę. Dodać mleko, olej i ocet, wymieszać wszystko łyżką. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać wiórki i przelać do foremki do babki (u mnie silikonowa z kominem). Drugą połowę wymieszać z kakao i wlać po okręgu przez środek ciasta. Piec 35 minut w 175°C (ja piekłam bez termoobiegu i zajęło mi to 55 minut. Minimalnie przypalił mi się spód, ale nawet tego nie czuć w smaku).
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2012/10/Babka-marmurkowa-bez-jajek.html