ßßß Cookit - przepis na Ciasto Reagan

Ciasto Reagan

nazwa

Wykonanie

Cia­sto Reagan to lżej­sza odsłona dobrze wszyst­kim zna­nego murzynka, czyli cia­sta cze­ko­la­do­wego. Na tle murzynka wyróż­nia się deli­kat­no­ścią i zawar­to­ścią świe­żych jabłek.
Przepis na ciasto Reagana
Spe­cja­listką od tego cia­sta jest moja luba, która ura­czyła mnie tym, co znaj­dzie­cie poni­żej na zdję­ciu. Poni­żej wid­nieje też lista skład­ni­ków cia­sta, skrzęt­nie wykra­dziona z zeszy­ciku, w któ­rym była zano­to­wana.
Składniki
210 g mąki pszen­nej,
135 g cukru krysz­tału,
180 g mleka 3,2%,
85 g oleju rze­pa­ko­wego,
18 g kakao,
3 jajka M-ki,
2 łyżeczki cyna­monu,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pie­cze­nia,
3/4 łyżeczki sody oczysz­czo­nej,
ok. 350 g jabłek (3–4 szt.),
opcjo­nal­nie (jak na obrazku niżej) — doda­jemy garść obra­nych i pocię­tych orze­chów wło­skich.
Krok po kroku
Wszyst­kie skład­niki z wyjąt­kiem jabłek dokład­nie mie­szamy, np. mik­se­rem.
Jabłka myjemy, oczysz­czamy z gniazd nasien­nych i kro­imy na kawa­łeczki; talarki, kostka — wybór należy do Was 🙂
Cia­sto mie­szamy deli­kat­nie z jabł­kami (żeby się za bar­dzo nie pokru­szyły) i wykła­damy do formy wyło­żo­nej papie­rem do pie­cze­nia.
Cia­sto Reagana pie­czemy w tem­pe­ra­tu­rze 170°C przez ok. 40 minut .
Wartości odżywcze ciasta Reagana
Cia­sto po upie­cze­niu waży ok. 1050 g i ma 2590 kcal (jeśli dodamy orze­chów, tro­chę wię­cej). Ozna­cza to, że cia­sto reagan dostar­cza ok. 250 kcal/100 g . Więk­szość ener­gii pocho­dzi z węglo­wo­da­nów, reszta z tłusz­czy, a o biał­kach nie warto wspo­mi­nać w tym przy­padku 😉 W końcu łako­cie jemy dla przy­jem­no­ści, a nie po to, żeby się dobrze odży­wić. Smacz­nego!
Prze­pis na cia­sto Reagana
Cia­sto Reagan, czyli taki murzy­nek z jabł­kami.
Skład­niki:
210 g mąki pszen­nej 650
135 g cukru krysz­tału
180 g mleka 3,2%
85 g oleju rze­pa­ko­wego
18 g kakao
3 jajka M-ki
2 łyżeczki cyna­monu
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pie­cze­nia
3/4 łyżeczki sody oczysz­czo­nej
ok. 350 g jabłek (3–4 szt.)
opcjo­nal­nie (jak na obrazku niżej) — doda­jemy garść obra­nych i pocię­tych orze­chów wło­skich.
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/ciasto-reagan