Wykonanie
« Wspólne gotowanie z Formułą - ...Tourti 232 re - kanadyjski ... »Piekłam parę
razy chleb, który przygotowuje się dosłownie w 5 minut . Ten
chleb teoretycznie też miał taki być. Gdyby nie to, że trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie ;) Ale warto było poczekać. Wyszedł zaskakująco puszysty, z chrupiącą skórką - przepyszny! Do tego stopnia, że pierwszy zniknął, zanim zrobiłam mu zdjęcia i już następnego dnia musiałam upiec drugi. Bardzo gorąco polecam :)
składniki na 1 bochenek:- 2 szkl ciepłej
wody- 1 op suchych
drożdży (7g)- 150g
mąki pszennej pełnoziarnistej*- 350g
mąki pszennej zwykłej (u mnie typ 450)*- 2 łyżeczki
soli- 2 łyżeczki
cukru trzcinowego- 5 łyżek
otrębów pszennych + do podsypania foremki- 5 łyżek
siemienia lnianego (albo innych ziaren)Wsypać
drożdże do
wody i odstawić na kilka minut.W dużej misce wymieszać
mąki,
sól,
otręby i siemię.Dodać
wodę z
drożdżami, dokładnie wymieszać.Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.Keksówkę posmarować tłuszczem i obsypać
otrębami .Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki.Rozgrzać piekarnik do 200°C.Jak się rozgrzeje, wstawić
chleb i piec 1h**
* Ten na zdjęciu ma 200g pełnoziarnistej i 300g zwykłej,
pszennej mąki i wyszedł równie pyszny**Ze względu na nieszczelne drzwiczki moje go piekarnika, po upieczeniu
chleba, wyjęłam go z foremki, odwróciłam i dopiekałam 15 minut.
inspiracja: blog To smakujepiątek, 30 maja 2014, adrijahpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBackKomentarze