ßßß Cookit - przepis na Szybki chleb z siemieniem lnianym

Szybki chleb z siemieniem lnianym

nazwa

Wykonanie

« Wspólne gotowanie z Formułą - ...
Tourti 232 re - kanadyjski ... »
Piekłam parę razy chleb, który przygotowuje się dosłownie w 5 minut . Ten chleb teoretycznie też miał taki być. Gdyby nie to, że trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie ;) Ale warto było poczekać. Wyszedł zaskakująco puszysty, z chrupiącą skórką - przepyszny! Do tego stopnia, że pierwszy zniknął, zanim zrobiłam mu zdjęcia i już następnego dnia musiałam upiec drugi. Bardzo gorąco polecam :)
składniki na 1 bochenek:
- 2 szkl ciepłej wody
- 1 op suchych drożdży (7g)
- 150g mąki pszennej pełnoziarnistej*
- 350g mąki pszennej zwykłej (u mnie typ 450)*
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 5 łyżek otrębów pszennych + do podsypania foremki
- 5 łyżek siemienia lnianego (albo innych ziaren)
Wsypać drożdże do wody i odstawić na kilka minut.
W dużej misce wymieszać mąki, sól, otręby i siemię.
Dodać wodę z drożdżami, dokładnie wymieszać.
Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Keksówkę posmarować tłuszczem i obsypać otrębami .
Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki.
Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Jak się rozgrzeje, wstawić chleb i piec 1h**
* Ten na zdjęciu ma 200g pełnoziarnistej i 300g zwykłej, pszennej mąki i wyszedł równie pyszny
**Ze względu na nieszczelne drzwiczki moje go piekarnika, po upieczeniu chleba, wyjęłam go z foremki, odwróciłam i dopiekałam 15 minut.
inspiracja: blog To smakuje
piątek, 30 maja 2014, adrijah
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .
Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)
Dziękuję :)
A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .
TrackBack
Komentarze
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2014/05/Szybki-chleb-z-siemieniem-lnianym.html