Wykonanie
To rodzaj zwartego
chleba, bardzo syty i smaczny. Polecam, piekę go dość często, robi się go błyskawicznie, pozostaje tylko poczekać na wyrośnięcie:)Składniki:500g
mąki (400g pełnoziarnistej pszennej, 100g zwykłej pszennej)50g
otrąb pszennych75g
otrąb owsianych1,5 łyżki
siemienia lnianego mielonego1 płaska łyżka
soli20g
drożdży1,5 szk letnie
wodydodatki (u mnie dwie garście pestek dyni)Połączyć suche składniki.
Drożdże rozpuścić w wodzie. Wlać roztwór do suchych składników. Dokładnie połączyć składniki. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5h. Po tym czasie przełożyć wyrośnięte ciasto do natłuszczonej formy i zostawić jeszcze około 30min pod przykryciem. Posmarować wierzch
wodą i piec w temp. 200st. C około 45min. Po tym czasie przykryć folią aluminiową i piec jeszcze około 10-15min.
Chleb jest upieczony, gdy wydaje pusty odgłos po stuknięciu łyżką w dno.