ßßß Cookit - przepis na Chlebek pełnoziarnisty z pestkami dyni - bez wyrabiania

Chlebek pełnoziarnisty z pestkami dyni - bez wyrabiania

nazwa

Wykonanie

To rodzaj zwartego chleba, bardzo syty i smaczny. Polecam, piekę go dość często, robi się go błyskawicznie, pozostaje tylko poczekać na wyrośnięcie:)
Składniki:
500g mąki (400g pełnoziarnistej pszennej, 100g zwykłej pszennej)
50g otrąb pszennych
75g otrąb owsianych
1,5 łyżki siemienia lnianego mielonego
1 płaska łyżka soli
20g drożdży
1,5 szk letnie wody
dodatki (u mnie dwie garście pestek dyni)
Połączyć suche składniki. Drożdże rozpuścić w wodzie. Wlać roztwór do suchych składników. Dokładnie połączyć składniki. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5h. Po tym czasie przełożyć wyrośnięte ciasto do natłuszczonej formy i zostawić jeszcze około 30min pod przykryciem. Posmarować wierzch wodą i piec w temp. 200st. C około 45min. Po tym czasie przykryć folią aluminiową i piec jeszcze około 10-15min. Chleb jest upieczony, gdy wydaje pusty odgłos po stuknięciu łyżką w dno.
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2012/08/chlebek-penoziarnisty-z-pestkami-dyni.html