Wykonanie
Miałam w lodówce 2 duże
cukinie, dużo
kiełbasy,
cebulę,
paprykę i
pomidory w puszce (a właściwie w kartoniku) i brak pomysłu, co z nich zrobić. W pierwszej chwili pomyślałam o faszerowanych cukiniach, ale ostatnio były faszerowane. To może leczo? Ee, już 3 były na blogu.
Pora na coś nowego. Tylko co? Zadałam to pytanie na Facebooku. Wśród odpowiedzi pojawiło się zarówno leczo jak i.. zapiekanka makaronowa. Postanowiłam to połączyć :) Efekt jest i smaczny i bardzo poręczny. Bardzo polecam zarówno na domowy obiad, jak i do zabrania na wynos.
składniki na 20 gniazdek (ok. 6 porcji):- 1/2 paczki
makaronu spaghetti- 1 długa
kiełbasa- 1/2 średniej
cukinii (mniej więcej tyle samo, co
kiełbasy)- 1 duża
czerwona papryja- 1/2
cebuli- 1 puszka/kartonik
pomidorów w kawałkach, bez skórki-
sól i
pieprz- 1 łyżeczka słodkiej mielonej
papryki- 1 łyżeczka mielonego
chili- ewentualnie trochę
żółtego seraWstawić
wodę na
makaron.
Cebulę posiekać,
kiełbasę,
cukinię i
paprykę pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć
kiełbasę, kiedy wytopi się z niej tłuszcz, dodać
cebulę. Po zeszkleniu
cebuli, dodać
paprykę i
cukinię. Chwilę razem smażyć, posypać
przyprawami i zalać
pomidorkami. Podusić razem, w tym czasie ugotować
makaron al dente w osolonej wodzie. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Makaron odcedzić, wymieszać z leczo z patelni. Nakładać po 2 kopiaste łychy mieszanki do foremek na muffinki lub babeczki. Każde gniazdko można dodatkowo posypać startym
żółtym serem. Zapiekać ok. 30 minut.Wyjmować od razu na talerze i podawać z lekką
sałatką lub poczekać, aż przestygną i zabrać do pracy/na piknik/wycieczkę. Polecam zarówno na ciepło, jak i na zimno.