Wykonanie
W związku z trwającą u Mopsika akcją, razem z dziewczynami umówiłyśmy się na pieczenie skandynawskich drożdżówek. A, jeśli nie wiecie, to zaraz Wam
powiem - Skandynawowie za drożdżówkami wręcz przepadają! Nie takimi zwykłymi jednak, ale tymi bardziej wymagającymi - z ciasta duńskiego. W Danii jest ono niezwykle popularne, można je kupić w każdej piekarni i
cukierni; w mojej szkole robiliśmy je wręcz do znudzenia.Tym razem mam więc dla Was
ciasteczka, które piekliśmy w szkole, z małym jednak twistem. Oryginały nazywają się spandauer, i, szczerze mówiąc, nie mam seledynowego pojęcia, jak to przetłumaczyć. Są to
kopertki z ciasta duńskiego, wypełnione farszem prawie marcepanowym, z kremem lub
dżemem malinowym na wierzchu, obficie polane lukrem. Mocno maślane, bardzo słodkie - istne bomby kaloryczne. Ale za to jakie pyszne!Moje zrobiłam z lekko odchudzonego ciasta duńskiego; zamiast specjalnego nadzienia przygotowywanego z masy migdałowej (w smaku podobnej do marcepanu i często z marcepanem
mylonej przez niczego nieświadomych klientów),
cukru i
masła użyłam najzwyklejszego w świecie marcepanu; na wierzch i owszem, dałam
dżem, ale własnej roboty - z
czereśni z nutą kwiatów czarnego bzu (swoją
drogą, wyszedł obłędny! Przepis w kolejnym
poście), i, żeby ten smak uzupełnić,
lukier wzbogaciłam o
syrop z kwiatów czarnego bzu. Wyszły - obłędne! Nie tak słodkie jak oryginał, nieco lżejsze, ale nadal mocno maślane, krucho-miękkie, idealne po prostu. Muszę się przyznać, że wyjadałam je z blachy gorące, parząc sobie
język i podniebienie, tak mi smakowały.Razem ze mną duńskie drożdżówki upiekły Mirabelka, Mopsik, Panna Malwinna i Siankoo .Danisze z marcepanem i
dżemem czereśniowym
Składniki:(na 30 sztuk)600 g ciasta duńskiego100 g marcepanu125 g
dżemu czereśniowo-bzowego
lukier:100 g
cukru pudru2 łyżki
syropu z kwiatów czarnego bzudodatkowo:1
jajko2 łyżki
mlekaCiasto duńskie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 28x35 cm. Pokroić na kwadraty o
boku długości 7 cm. Na środku każdego ułożyć kuleczkę marcepanu, zawinąć rogi jak kopertę, zamykając nadzienie w środku. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.Odstawić na 1-1 , 5 godziny do wyrośnięcia.Po tym czasie docisnąć ciasto na środku, formując dołek w każdej kopertce. Posmarować brzegi
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem. Na środku ułożyć po pół łyżeczki
dżemu.Piec w 180 st. C. przez 15 minut.Ostudzić.Z
cukru pudru i
syropu ukręcić gęsty
lukier, udekorować
ciastka.Smacznego!

Ciasta jeszcze mi zostało, i teraz się zastanawiam, co by tu pysznego przygotować...