ßßß Cookit - przepis na Ciastka kongijskie wg Pierre Herme

Ciastka kongijskie wg Pierre Herme

nazwa

Wykonanie

Ciastka kongijskie to coś idealnego dla wielbicieli kokosu. Smak mlecznych kokosanek. Powinny mieć kształt piramidy, jednak łatwiej i szybciej zrobić ścięty wierzchołek. Przepis z książki P. Herme "Desery. Od najprostszych po wykwintne".
Ciastka kongijskie (ok. 30÷40 sztuk)
200 ml mleka
300 g wiórków kokosowych
200 g cukru pudru
4 jajka
W przeddzień w rondelku podgrzać mleko. Dodać cukier i wymieszać. Dodać wiórki, wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku, mieszając aż składniki się połączą.Odstawić do lodówki na 24 godziny (ja przygotowałam je wieczorem w przeddzień pieczenia i skróciłam czas oczekiwania do ok. 18 godzin).
Następnego dnia blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować 30÷40 ciastek w kształcie piramidy (u mnie prostokąty, bo łatwiej było w ten sposób uformować).
Piekarnik nagrzać do 250°C, wstawić do piekarnika na 8÷10 minut aż zarumienią się wierzchołki. Ponieważ u mnie w tej temperaturze ciastka uległy by zwęgleniu, to piekłam w 200 stopniach około 10÷12 minut aż zaczęły się rumienić.
Smacznego!
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2011/11/Ciastka-kongijskie-wg-Pierre-Herme.html