Wykonanie
Po delikatnym skróceniu włosów przyszedł czas na dalsze drobne kroczki w kierunku 'akcji jakichkolwiek'. I w tym miejscu moje ogromne PRZEPRASZAM :( za opóźnienia z wstawieniem tego postu. Pomysł był cudowny w swej prostocie. Zebraliśmy się wcześnie rano - ja, gumiś, teska i stom - z plecakami, namiotami, karimatami, tekturami etc. etc. Zgierz dość zimny, ale znośny. I na stopa! 9 godzin później spotkaliśmy się w Jastarni wraz z dwójką nowo-poznanych ludzi. Deszczowy i dość chłodny, ale cudownie relaksujący łikend, którego tak
kure*sko potrzebowałam. Dzięki wam raz jeszcze - stom i teska - za propozycję! :* low ju. Czekam na Paryż i moje Glasgow! ^^
Zdjęcia i przepisy powstały tuż przed wyjazdem. Ale na szczęście, o ile jedzenie pleśnieje z czasem - przepisy nie :D. Zostało mi
wino po obiedzie dla rodziców. Dobre
wino, oj pyszne ^^. Cóż to by było za marnotrawstwo go nie zużyć! Nie musiałam zastanawiać długo. Moje myśli uporczywie oscylowały wokół Jastarni. A tak się przypadkiem złożyło, że kiedyś stomowi obiecałam wpis z
makaronem tagliatelle z sosem
brokułowym na
winie. Nie byłabym sobą, gdybym nie dodała czegoś od siebie. Moja ulubiona wersja tego prostego dania zawiera jeszcze
pieczarki. A wygodna domowa kuchnia i nadmiar czasu żebrzą o więcej... Więc do roboty! Specjalnie dla stoma! :DI tutaj mała dygresja ^^'. Po drodze do
makaronu właściwego z wielu przyczyn (typu ciasny portfel, zegarek
skur*iel i tym podobne...) warto się zatrzymać. Po tej drodze bowiem powstaje szybki, prosty i wciąż pyszny
sos pieczarkowy ;).
składniki na 2-3 porcje:1 średnia
cebula7 średnich
pieczarek3/4 dużego opakowania
śmietanypół szklanki
wina białego półwytrawnego2-3 ząbki
czosnkuspory kawałek
serka topionego śmietankowego2-3 garści
makaronu tagliatelle
tymianeksól,
pieprzwykonanie:Wstaw
wodę na
makaron.
Cebulę posiekaj i zeszklij na
oleju.
Pieczarki posiekaj w półplasterki. Wrzuć na rozgrzaną patelnię do
cebuli. Zależnie od rozmiaru patelni smaż porcjami (jak już
pisałam pieczarki nie lubią tłoku, gdyż puszczają dużo
soków). Od razu dodaj
przyprawy. Przesmaż chwilę do zrumienienia i dodaj zmiażdżony
czosnek.
Woda na
makaron pewnie już gotowa , więc
posól ją i wrzuć tagliatelle. Po chwili do
pieczarek wlej
wino. Odparuj. Zmniejsz ogień i dodaj
śmietanę i
serek topiony. Zamieszaj wszystko razem i spróbuj - ewentualnie przypraw. Gdy
makaron będzie taki jak lubisz (ja mało oryginalnie stawiam na al dente ze względu na różnorodność tekstur i lepsze trawienie), odcedź go i wrzuć na patelnię do sosu. Szybko zamieszaj, posyp
natką pietruszki i podawaj! Smacznego ;)I lecimy dalej! :D
składniki na 3 porcje: jak wyżej + pół
brokułu +
sok z cytrynywykonanie:Ok. Zatrzymaliśmy się wyżej na etapie
sosu pieczarkowego. Wróćmy na chwilę do momentu wstawiania
wody na
makaron. W tym czasie powinniśmy wstawić też
brokuły. Z
brokułami sprawa jest prosta. Nieco
soli do
wody i doprowadź wszystko do wrzenia. Zdejmij z ognia i zostaw pod przykryciem na kilka minut - same dojdą.Świetnie. Teraz dalej do etapu gotowego
sosu pieczarkowego na patelni. Wrzuć ugotowane
brokuły i
skrop sokiem z cytryny. Zamieszaj. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Dodaj
makaron, zamieszaj i tyle.
Serio. Tyle. Ja podaję posypane
szczypiorkiem ;).I lecimy dalej!Zawsze kupuję i robię rzeczy na oko,
potem naturalnie zostaje mi wszystkiego za dużo. Więc utknęłam z nadmiarem
pieczarek,
brokułów i
makaronu. Narzekam? Nieee :D. Czas na kuchenny freestyle i małe makeover! xD. Let's twist it up!TERRINA
PIECZARKOWO-BROKUŁOWA podawana na tagliatelle w sosie
śmietanowo-
szczypiorkowym:
składniki na 4 foremki do muffinek:pół
brokułu7
pieczarekpół opakowania dużej
śmietany 18%jajoczosnek granulowany
sok z cytrynytymianeksól,
pieprzmakaron tagliatellepół opakowania dużej
śmietany 18%pół małej
cebuliwino białe półwytrawneszczypioreksól,
pieprzwykonanie:
Brokuły ugotuj jak wyżej.
Pieczarki przesmaż z
tymiankiem,
pieprzem i
solą. Jedno i drugie zmiksuj osobno. Dopraw masę
brokułową pieprzem,
czosnkiem granulowanym i
sokiem z cytryny (i
solą, jeśli trzeba). Masę
pieczarkową dopraw
czosnkiem i resztą przypraw, jeśli uznasz, że do smażenia dosypałeś za mało. Pamiętaj, żeby obie masy doprawić nieco mocniej niż zwykle, ponieważ będziemy dodawać do nich jeszcze
śmietanę z
jajkiem. Możesz oczywiście doprawić je po dodaniu
miksu, ale nie każdy je surowe
jajka ;). Więc... w oddzielnym naczyniu rozbełtaj
jajo ze
śmietaną. Dodaj po równo do mas. Nasmaruj foremki
olejem. Możesz masy nakładać łyżką lub wygodniej szprycą kuchenną. Ja takiej nie posiadam, więc używam po prostu woreczków foliowych xD. Dlaczego wolę tą opcję od łyżki? Bo czasem wybieram różne formy - węższe czy dziwniejsze - i łatwiej jest się do nich wcisnąć. Plus - na większą ilość foremek to znacznie szybsze wyjście. Na dno foremki wpakuj masę
brokułową. Dopełnij
pieczarkową i wrzuć do piekarnika. Ok 20min w 160 stopniach. W tym czasie ugotuj dwie niewielkie garści
makaronu i przyrządź szybki sos
śmietanowy.
Cebulę posiekaj i zeszklij na
oleju. Dodaj porządny chlust
wina. Odparuj. Przełóż do wysokiego naczynia i dodaj
śmietanę oraz niewielką garść
szczypiorku. Zmiksuj. Dopraw
solą i
pieprzem. Wymieszaj z
makaronem. Na talerzu rozłóż mała porcję tagliatelle w
śmietanie. Terrinę przekrój na pół i ułóż na
makaronie. Ozdób
szczypiorkiem i
pomidorkiem koktajlowym. Możesz zrobić jakieś wzory czy kropki z sosu. Potraktuj wszystko odrobiną świeżo-zmielonego
pieprzu i podawaj.***Te same składniki nie zawsze znaczą te same dania. Nuda? Błagam! Tylko nie w kuchni! O.o Kreujmy! Komponujmy!I pamiętaj... jedzmy ładnie!