Wykonanie
I mamy dzisiaj wtorek… długo wczoraj wieczorem myślałam co by tu zrobić na obiad na dzisiaj ale tak naprawdę wczoraj nic nie wymyśliłam. Dopiero dzisiaj rano sięgając
mleko z lodówki spojrzałam że mam kawałki kiełbasek od niedzieli więc stwierdziłam że trzeba to „posprzątać” czyli dzisiaj na obiad zrobię zapiekankę. Czasami ją robię z
kiełbasą różną przeróżną a czasami z
mięsem mielonym ale dzisiaj padło na
kiełbasę.Sk ł adniki:drobno posiekana
cebuladrobno posiekany
czosnekmakaron3 łyżeczki
przecieru pomidorowegoFix do spaghetti bolognese (ilość opakowań zależy od ilości sosu)rozpuszczone 2
kostki rosołowekiełbasa pokrojona w kostkę (może być
mielone mięso)
margaryna do smażenia (jak mamy
mięso mielone to może być
olej)
sól,
pieprz,
paprykastarty
żółty serSposób przygotowania:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, ja do
wody dodaję
sól i
oliwę.
Na rozgrzanej
margarynie przesmażamy
czosnek a
potem do tego dodajemy
cebulkę i smażymy do momentu gdy
cebula osiągnie złoty kolor. Do tego dodajemy pokrojoną
kiełbasę i przesmażamy.
Gdy
kiełbasa będzie już podsmażona zalewamy częścią rozpuszczonych
kostek rosołowych i smażymy dalej. Po ponownym przesmażeniu zalewamy pozostałą częścią
wywaru z kostek. Smażymy jeszcze wszystko przez jakieś 10 – 15 minut. Dodajemy 3 łyżeczki
przecieru pomidorowego a następnie dodajemy Fix prosto z
torebki. Nigdy go nie rozpuszczam gdyż ilość
wywaru smażonego z
kiełbasą jest wystarczająca. Jeżeli stwierdzam że jedna torebka jest za mało dodaję drugą albo pół z drugiej paczki. Jeżeli sos wydaje się zbyt gęsty można dodać trochę
wody. Sos należy spróbować i jeżeli istnieje taka potrzeba należy doprawić
solą,
pieprzem i
papryką.
Makaron przesypujemy do naczynia żaroodpornego i zalewamy go usmażoną
kiełbasą z sosem i wszystko razem mieszamy. Na wierzch posypujemy
żółtym serem i wstawiamy na nagrzanego piekarnika.
Zapiekanka jest gotowa gdy
ser się rozpuści. Dodatkiem przy jedzeniu zapiekanki może być
ketchup.Życzę smacznego!!!