Wykonanie
Pierwsza zupa cebulowa jaką w życiu zrobiłam i muszę przyznać, że wyszła świetnie :) Zaskoczył nas jej bogaty smak i aromat, który tworzy połączenie wszystkich składników. Mąż jest nią zachwycony, co mnie bardzo zaskoczyło, bo generalnie preferuje dania
mięsne. Dobrze
mieć taką alternatywę, zwłaszcza na postny czas, kiedy nie je się
mięsa :)Polecam więc wypróbowanie Francuskiej zupy cebulowej z
Winiary, myślę że polubicie ją tak jak ja :)
Składniki:
Winiary pomysł na… Francuską zapiekaną zupę
cebulową400g
cebuli1litr
wody100g
żółtego sera startegoKilka kromek
bagietki (czerstwej)2 – 3 łyżki
oleju do smażeniaArkusz
ciasta francuskiego1
jajko2 łyżki
mlekaCebulę obieramy i kroimy cienkie półplasterki, wrzucamy do rondla z rozgrzaną
oliwą i podsmażamy na jasnozłoty kolor, przez około 5 minut, mieszając.Następnie zalewamy
wodą, wsypujemy zawartość większej saszetki i od zawrzenia gotujemy przez około 12 minut, na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Pod koniec gotowania, wsypujemy zawartość węższej saszetki i jeszcze raz mieszamy.Z
ciasta francuskiego wycinamy kształty jakie uznajemy za potrzebne. W moim przypadku są to łabędzie, wieża Eiffla i
ramka – serduszko (najlepiej zrobić trochę więcej sztuk, gdyby coś nam nie wyszło).Powykrawane figurki z ciasta układamy na papier pergamin, a następnie smarujemy rozmąconym
jajkiem z
mlekiem. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy na złoty kolor.Gotową zupę przelewamy do miseczek, na wierzch układamy
bagietkę, lekko polewamy zupą, posypujemy
startym serem i wkładamy do gorącego piekarnika, na kilka minut, tak by
ser się rozpuścił. Gdy będzie płynny, od razu wyjmujemy.Francuska zupę
cebulową przyozdabiamy figurkami z
ciasta francuskiego i podajemy ukochanym osobom :)
R E K L A M A