Wykonanie
Frykadelki, klopsiki, czy też kotleciki… każdy nazywa jak chce :) W każdym razie są fajnym pomysłem na bezmięsny obiad, zwłaszcza dla osób mających awersję do
mięsa. Ja wegetarianką nie jestem, ale lubię obiady bezmięsne i uwielbiam
pieczarki :) Najśmieszniejsze jest to, że mieszkam teraz w takim jakby
pieczarkowym zagłębiu, tzn. miejscowość słynie z pieczarkarni, a najlepsze we wszystkim jest to, że gdy masz ochotę coś zrobić z
pieczarkami, to musisz
mieć wielkie szczęście, by je tutaj kupić.
Czemu tak jest? Sklepikarze raczej nie sprzedają
pieczarek, bo chyba uważają je za ogólnie dostępne. A z pieczarkarzami jest tak, że wolą sprzedawać w hurcie. No, więc trzeba po
pieczarki jeździć kilka kilometrów dalej, do następnej miejscowości. Ogólnie wszystkie dania, ciasta i inne rzeczy trzeba planować w wyprzedzeniem, bo nie wszystkie składniki można tutaj kupić.A jeśli chodzi o klopsiki
pieczarkowo – jajeczne, to przepis na nie mam od Teściowej :)Ta ilość w zupełności wystarcza dla 4 dorosłych osób.
Składniki:300g
pieczarek30g
margaryny7
jajek (ugotowanych na twardo)1 średni
ziemniak (ugotowany)1 duża
cebula1 średnia czerstwa bułeczka1 surowe
jajko6 - 8 łyżek
bułki tartej2 płaskie łyżeczki
soli (lub 1 łyżeczka
soli i 1 łyczka
vegety)
PieprzDodatkowo:
Bułka tarta do panierowania klopsików
Olej do smażeniaObrane
pieczarki kroimy drobno i smażymy na
margarynie, po czym pozostawiamy na chwilę, by leciutko przestygły. Ugotowane i obrane
jajka,
ziemniaka i
cebulę przeciskamy przez maszynkę do
mięsa.
Bułkę moczymy w zimnej wodzie, a gdy dobrze nasiąknie wyciskamy z niej
wodę i rozdrabniamy ją palcami do reszty
mielonki lub mielimy maszynką.
Przyprawiamy
solą,
vegetą i
pieprzem, wbijamy surowe
jajko i dodajemy
bułkę tartą, po czym całość dobrze mieszamy i formujemy rękoma niewielkie kotleciki (jeśli ciasto jest rzadkie, można dodać więcej
bułki tartej).
Każdy klopsik po uformowaniu obtaczamy w
bułce tartej i odkładamy na talerz lub deseczkę, pozostawiając
między klopsikami niewielkie odstępy. Następnie pieczemy obustronnie klopsiki w rozgrzanym
oleju na złoty kolor. Uważajcie przy przewracaniu, bo klopsiki są dość delikatne.
Frykadele
pieczarkowo – jajeczne smakują doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno, także jako dodatek do burgerów.
R E K L A M A