Wykonanie
Przepis na placuszki znalazłam w jednej z moich ulubionych książek „Ciasta siostry Anieli”. Siostra jest prawdziwym Aniołem kulinarnym, a jej kuchnia to po prostu tradycja! Gotowały tak nasze babcie, może czasem mamy, a więc pełna jest smaków naszego dzieciństwa. Gdy powiedziałam mojej drugiej mamie (teściowej :) o
serowych plackach, bardzo się ucieszyła, bo jak się okazało, dokładnie takie placuszki piekła jej mama, tylko przepis gdzieś utknął. Dzięki siostrze, wszyscy mogliśmy posmakować tych wspaniałych smaków :)Placuszki
serowe to po prostu takie małe serniczki, w wersji szybkiej :)
Składniki (dla ok. 4 osób):3
jajka6 dag
cukru pudru15 dag
kaszy manny60 dag białego
twarogu, tłustego ( twardego - nie homogenizowanego)3 łyżki
mąki*1 łyżeczka
cukru waniliowegoDodatkowo:
Olej do smażeniaOk. 1 łyżka
cukru pudru do posypania placuszków
Ser ucieramy na gładką masę, dodajemy do niego
żółtka,
cukier puder i
cukier waniliowy. Całość mieszamy, dodajemy
kaszę manną i ponownie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, którą łączymy razem z masą
twarożkową, by powstała jednolita konsystencja. Gotową masę wykładamy przy pomocy łyżki na talerz z
mąką i kolejno obtaczamy każdą porcję. Obtoczone w
mące placuszki wkładamy na rozgrzany
olej i pieczemy obustronnie na złoty kolor.Upieczone placuszki
serowe podajemy na ciepło, posypane
cukrem pudrem lub jeśli ktoś woli podajemy je z
konfiturą.
R E K L A M A