ßßß
Przepis na placuszki znalazłam w jednej z moich ulubionych książek „Ciasta siostry Anieli”. Siostra jest prawdziwym Aniołem kulinarnym, a jej kuchnia to po prostu tradycja! Gotowały tak nasze babcie, może czasem mamy, a więc pełna jest smaków naszego dzieciństwa. Gdy powiedziałam mojej drugiej mamie (teściowej :) o serowych plackach, bardzo się ucieszyła, bo jak się okazało, dokładnie takie placuszki piekła jej mama, tylko przepis gdzieś utknął. Dzięki siostrze, wszyscy mogliśmy posmakować tych wspaniałych smaków :)Placuszki serowe to po prostu takie małe serniczki, w wersji szybkiej :)

Składniki (dla ok. 4 osób):3 jajka6 dag cukru pudru15 dag kaszy manny60 dag białego twarogu, tłustego ( twardego - nie homogenizowanego)3 łyżki mąki*1 łyżeczka cukru waniliowegoDodatkowo:Olej do smażeniaOk. 1 łyżka cukru pudru do posypania placuszkówSer ucieramy na gładką masę, dodajemy do niego żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Całość mieszamy, dodajemy kaszę manną i ponownie mieszamy.Białka ubijamy na sztywną pianę, którą łączymy razem z masą twarożkową, by powstała jednolita konsystencja. Gotową masę wykładamy przy pomocy łyżki na talerz z mąką i kolejno obtaczamy każdą porcję. Obtoczone w mące placuszki wkładamy na rozgrzany olej i pieczemy obustronnie na złoty kolor.Upieczone placuszki serowe podajemy na ciepło, posypane cukrem pudrem lub jeśli ktoś woli podajemy je z konfiturą.
R E K L A M A