ßßß Cookit - przepis na Tiramisu truskawkowo – rabarbarowe z galaretką i bitą śmietaną

Tiramisu truskawkowo – rabarbarowe z galaretką i bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Chyba nie muszę nikomu tłumaczyć jaka z truskawek i rabarbaru jest zgrana para, a jak jeszcze dołożymy galaretkę, biszkopt i bitą śmietanę, to już mamy idealne lekkie i orzeźwiające ciasto na upalne dni :)
Biszkopt:
5 jajek
1 ¼ szklanki cukru
1 ¼ szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa z galaretką:
3 galaretki truskawkowe (lub 2 truskawkowe i 1 cytrynową)
2 łyżeczki żelatyny
Ok. ½ kg truskawek
Ok. ½ kg rabarbaru
Wierzch ciasta:
½ litra śmietany kremówki 30%
2 śmietanfixy
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
1 łyżeczka gorzkiego kakao
1 łyżeczka rozpuszczalnego kakao
Ewentualnie twarde truskawki do ozdoby
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier, jeszcze chwilę miksujemy, po czym dodajemy kolejno żółtka. Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy jeszcze około 5 minut, po czym dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub szpatułką. Biszkopt przelewamy do wyłożonej pergaminem średniej wielkości blaszki (np. 23x34cm). Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C, około 22 minut.
Upieczony biszkopt lekko studzimy, po czym odrywamy od papieru i ponownie go na nim kładziemy i pozostawiamy aż całkowicie ostygnie. Zimny biszkopt wkładamy do blaszki. Papier ciasno zakładamy, spinamy na rogach szpilkami. Jeśli biszkopt wyszedł zbyt suchy, można go lekko nasączyć zimną, przegotowaną wodą.
Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 700ml wrzątku i zostawiamy do ostygnięcia.
Rabarbar obieramy i kroimy w około 1 – 2cm kawałki i wrzucamy do garnka z wrzątkiem, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Pozostawiamy pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie rabarbar delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową i pozostawiamy do ostygnięcia. Kompot z rabarbaru wlewamy do galaretki i pozostawiamy, by wystygła i stężała. (Można to przyspieszyć wkładając naczynie z galaretką, do naczynia z zimną wodą).
Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i przekrawamy na połówki.
Gdy galaretka średnio stężeje wylewamy jej mniejszą część na ciasto. (Uwaga: galaretka nie może być płynna, bo wsiąknie w ciasto). Na galaretce układamy truskawki i ugotowany rabarbar, po czym zalewamy resztą galaretki i odstawiamy w zimne miejsce, by galaretka mocno stężała.
Gdy galaretka na cieście będzie już twarda, ubijamy na sztywno kremówkę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietanfixami. Ubitą śmietanę rozprowadzamy równomiernie na galaretce. Na koniec wyrównujemy całość długim nożem (może być z wzorkami).
Gorzkie i słodkie kakao razem mieszamy, po czym przesiewamy przez drobne sito na wierzch ciasta. Umyte i dobrze osuszone truskawki układamy na cieście i znowu odstawiamy do lodówki lub innego zimnego miejsca.
Ciasta z galaretką najlepiej smakują prosto z lodówki, zwłaszcza latem.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2014/06/tiramisu-truskawkowo-rabarbarowe-z.html