ßßß Cookit - przepis na Risotto z krewetkami i chilli

Risotto z krewetkami i chilli

nazwa

Wykonanie

Już niedługo walentynki, więc chciałam przygotować coś wykwintnego, żeby zainspirować Was do ambitnego kucharzenia 14 lutego :) Wykwintne i ambitne...brzmi jak trudna do zrobienia potrawa, ale nic podobnego. Risotto z krewetkami jest proste, błyskawiczne i pyszne, a sama obecność owoców morza podnosi walor potrawy (nie wspominając o winie).
Znów jest nieco indyjsko za sprawą imbiru, czosnku i papryczki chilli :)
Ostatnio znajoma poprosiła mnie o wymyślenie jakiegoś przepisu na obiad/kolację, która mogłaby zaserwować swojemu Ukochanemu w Dzień Świętego Walentego. Dodatkowo zaznaczyła, iż chciałaby podać potrawę z winem. No i proszę :) Risotto z krewetkami sprawdzi się idealnie :)
Jeśli jednak ktoś nie przepada za owocami morza, już wkrótce podam TOP 10 Walentynkowych potraw, a w nich dania na kolację dla Zakochany :)
Składniki (2 porcje):
1 szklanka (250ml) ryżu arborio
250g (ok. 16szt) krewetek black tiger (ugotowane mrożone)
ok 2,5 szklanki bulionu warzywnego
200ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
1 cebulka dymka + pęczek zielonych części dumki - szczypior
2 ząbki czosnku, posiekane w talarki
1 papryczka chilli, posiekana w talarki
8 cm kawałek imbiru, pokrojony w kosteczkę
2 łyżki sezamu
3 łyżki orzechów nerkowca (opcjonalnie)
3 łyżki masła
2 łyżki oleju sezamowego (może być oliwa)
świeżo mielony pieprz
sól
skórka i sok z 1 limonki
Przygotowanie:
Zamrożone krewetki przełóż do miseczki i zalej je wrzątkiem. Po minucie, odcedź i osusz na papierowym ręczniku.
Na dużej rozgrzanej patelni wlej olej i włóż 1 łyżkę masła, a na nich zeszklij cebulkę, imbir papryczkę chilli i czosnek. Po chwili dodaj krewetki i smaż prze około minutę na każdej stronie. Następnie przełóż same krewetki do miseczki, a na patelnię wsyp ryż. Smaż chwilę i zalej winem. Kiedy wino prawie całe wyparuje dodawaj sukcesywnie bulion (po około 1/2 szklanki) do momentu, aż ryż będzie al dente. Jeszcze chwilę przed tym (po około 2 szklankach bulionu) dodaj 3 łyżki tartego parmezanu, sezam, podprażone orzechy nerkowca jeśli używamy oraz skórkę z całej i sok z 1/2 limonki. Następnie dodaj usmażone wcześniej krewetki i smaż prze 30sekund. Na sam koniec dodaj posiekany szczypior, 1 łyżkę masła i zdejmij z ognia. Risotto wyłóż na talerze. Podawaj gorące z cząstkami limonki (1/2) i lampką białego wina.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefantazje.blogspot.com/2013/02/risotto-z-krewetkami-i-chlli.html