Wykonanie
Już niedługo walentynki, więc chciałam przygotować coś wykwintnego, żeby zainspirować Was do ambitnego kucharzenia 14 lutego :) Wykwintne i ambitne...brzmi jak trudna do zrobienia potrawa, ale nic podobnego. Risotto z
krewetkami jest proste, błyskawiczne i pyszne, a sama obecność
owoców morza podnosi walor potrawy (nie wspominając o
winie).Znów jest nieco indyjsko za sprawą
imbiru,
czosnku i
papryczki chilli :)Ostatnio znajoma poprosiła mnie o wymyślenie jakiegoś przepisu na obiad/kolację, która mogłaby zaserwować swojemu Ukochanemu w Dzień Świętego Walentego. Dodatkowo zaznaczyła, iż chciałaby podać potrawę z
winem. No i proszę :) Risotto z
krewetkami sprawdzi się idealnie :)Jeśli jednak ktoś nie przepada za
owocami morza, już wkrótce podam TOP 10 Walentynkowych potraw, a w nich dania na kolację dla Zakochany :)
Składniki (2 porcje):1 szklanka (250ml)
ryżu arborio250g (ok. 16szt)
krewetek black tiger (ugotowane mrożone)ok 2,5 szklanki
bulionu warzywnego200ml białego wytrawnego lub
półwytrawnego wina1
cebulka dymka + pęczek zielonych części dumki -
szczypior2 ząbki
czosnku, posiekane w talarki1
papryczka chilli, posiekana w talarki8 cm kawałek
imbiru, pokrojony w kosteczkę2 łyżki
sezamu3 łyżki
orzechów nerkowca (opcjonalnie)3 łyżki
masła2 łyżki
oleju sezamowego (może być
oliwa)świeżo mielony
pieprzsólskórka i sok z 1
limonkiPrzygotowanie:Zamrożone
krewetki przełóż do miseczki i zalej je wrzątkiem. Po minucie, odcedź i osusz na papierowym ręczniku.Na dużej rozgrzanej patelni wlej
olej i włóż 1 łyżkę
masła, a na nich zeszklij
cebulkę,
imbir papryczkę chilli i
czosnek. Po chwili dodaj
krewetki i smaż prze około minutę na każdej stronie. Następnie przełóż same
krewetki do miseczki, a na patelnię wsyp
ryż. Smaż chwilę i zalej
winem. Kiedy
wino prawie całe wyparuje dodawaj sukcesywnie
bulion (po około 1/2 szklanki) do momentu, aż
ryż będzie al dente. Jeszcze chwilę przed tym (po około 2 szklankach
bulionu) dodaj 3 łyżki tartego
parmezanu,
sezam, podprażone
orzechy nerkowca jeśli używamy oraz skórkę z całej i sok z 1/2
limonki. Następnie dodaj usmażone wcześniej
krewetki i smaż prze 30sekund. Na sam koniec dodaj posiekany
szczypior, 1 łyżkę
masła i zdejmij z ognia. Risotto wyłóż na talerze. Podawaj gorące z cząstkami
limonki (1/2) i lampką
białego wina.Smacznego :)