ßßß
Cookit - przepis na Risotto z krewetkami i chilli
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Risotto z krewetkami i chilli
Składniki
Ryż arborio
Krewetki
Bulion warzywny
Wino półwytrawne
Cebula
Czosnek
Chili
Masło
Przecier pomidorowy
Sól
Pieprz
Parmezan
Natka pietruszki
Wykonanie
SKŁADNIKI:400g
ryżu arborio
kilkanaście
krewetek
tiger (ugotowane mrożone)ok 600ml szklanki
bulionu warzywnego
300ml białego wytrawnego lub
półwytrawnego wina
1
cebulka
1 ząbek
czosnku
2
papryczki chilli
,5 łyżek
masła
1łyżeczka
przecieru pomidorowego
sól
,
pieprz
,
parmezan
,
natka pietruszki
Zamrożone
krewetki
włożyć do miseczki i zalać je wrzątkiem. Po minucie, odcedzić i osuszyć na papierowym ręczniku.W dużym rondlu rozgrzać 2 łyżki
masła
, a na nich zeszklić
cebulkę
,
papryczkę chilli
i
czosnek
. Na patelnię wsypać
ryż
. Smażyć chwilę i zalać
winem
. Kiedy
wino
prawie całe wyparuje dodawać sukcesywnie
bulion
(po około 1/2 szklanki) do momentu, aż
ryż
będzie al dente.
Jeszcze chwilę przed tym (po około 2 szklankach
bulionu
) dodać łyżeczkę
przecieru pomidorowego
i 3 łyżki tartego
parmezanu
. Następnie dodać
krewetki
i smaż przez 30 sekund. Na sam koniec dodać łyżkę
masła
, zdejmij z ognia i wymieszać. Poczekać aż masełko się rozpuści.
Risotto wyłożyć na talerze. Podawaj gorące z posiekaną
pietruszką
i
parmezanem
.
Smacznego :)
Źródło:
http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/11/risotto-z-krewetkami-i-chilli.html
Przepisy powiązane
Krewetki smażone na maśle z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki
Krewetki smażone na maśle z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki
Krewetki smażone na maśle z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki
Krewetki smażone na maśle z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki
Krewetki smażone na maśle z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki
Składniki powiązane (0)