ßßß Cookit - przepis na Risotto z krewetkami i chilli

Risotto z krewetkami i chilli

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI:
400g ryżu arborio
kilkanaście krewetek tiger (ugotowane mrożone)
ok 600ml szklanki bulionu warzywnego
300ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
1 cebulka
1 ząbek czosnku
2 papryczki chilli,
5 łyżek masła
1łyżeczka przecieru pomidorowego
sól, pieprz, parmezan,
natka pietruszki
Zamrożone krewetki włożyć do miseczki i zalać je wrzątkiem. Po minucie, odcedzić i osuszyć na papierowym ręczniku.
W dużym rondlu rozgrzać 2 łyżki masła, a na nich zeszklić cebulkę, papryczkę chilli i czosnek. Na patelnię wsypać ryż. Smażyć chwilę i zalać winem. Kiedy wino prawie całe wyparuje dodawać sukcesywnie bulion (po około 1/2 szklanki) do momentu, aż ryż będzie al dente.
Jeszcze chwilę przed tym (po około 2 szklankach bulionu) dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego i 3 łyżki tartego parmezanu. Następnie dodać krewetki i smaż przez 30 sekund. Na sam koniec dodać łyżkę masła, zdejmij z ognia i wymieszać. Poczekać aż masełko się rozpuści.
Risotto wyłożyć na talerze. Podawaj gorące z posiekaną pietruszką i parmezanem.
Smacznego :)
Źródło:http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/11/risotto-z-krewetkami-i-chilli.html