Wykonanie
Uwielbiam
kurczaka. Praktycznie w każdej postaci. Lecz zazwyczaj, piecze się udka, albo smaży piersi. Naszła mnie chęć na prawdziwy niedzielny obiad. Postanowiłem przyrządzić
kurczaka w całości. Takie całe
kurczę ma zupełnie inny smak. Jest soczyste i pyszne. I powstaje z niego rewelacyjny, jedwabisty sos przepełniony smakiem
pieczonego mięsa. Do puree lub ziemniaczków pieczonych jest idealny. Taki właśnie miałem dzisiaj prawdziwy niedzielny obiadek.
Składniki (na ok. 4 porcje):1 cały
kurczak ( ok. 1,5 kg)2
cebule2
łodygi selera naciowego2 pokaźne
marchewkigłówka
czosnku1
cytrynaoliwasól i
pieprz1 l
bulionu drobiowegoPrzygotowanie:Myjemy
mięso i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy skórę na szyjce wzdłuż. Odcinamy szyjke przy nasadzie a pozostałą skórką zamykamy otwór naciągając ją na
pierś kurczaka. Szyjkę zachowujemy by dodać ją później do pieczenia. Posypujemy gotową
mieszanką przyprawową do
kurczaka ( można ją zrobić samemu poprzez zmieszanie
papryki,
czosnku,
soli,
pieprzu i innych przypraw na które akurat macie chęć ),
pieprzymy, skrapiamy
oliwą i wcieramy
przyprawy w
mięso. Zawijamy
kurczaka w folię i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Na 30 minut przed planowanym pieczeniem wyjmujemy
kurę z lodówki.
Cytrynę dokładnie myjemy, osuszamy i nakłuwamy ze wszystkich stron. Wkładamy ją do rozgrzewającego się piecyka na 3 minuty by podnieść jej temperaturę po czym od razu „nadziewamy” nią
kurczaka. Poprzez parowanie nada ona niesamowitego smaku i zachowa wilgoć
mięsa.Rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni. Warzywa kroimy na ok. 2 cm. plastry.
Czosnek dzielimy na ząbki i miażdzymy je bez obierania. Wkładamy warzywa do naczynia żaroodpornego lub blachy do pieczenia skrapiamy
oliwą i mieszamy. Na warzywa kładziemy
kurczaka, wstawiamy do piekarnika i zmniejszamy tempeaturę do 200 stopni na około 1,5 godziny. W połowie pieczenia polewamy
kurczaka wytopionymi
sokami.Gdy
kurczak będzie gotowy odkłądamy go na bok, zawijamy w folie aluminiową i przykrywamy szmatką by nie ostygł.
Przygotowanie sosu:Blachę bądź naczynie żaroodporne stawiamy na gaz. Widelcem rozgniatamy warzywa oraz szyjkę i chwilę gotujemy. Możemy odciać skrzydełka od
kurczaka, rozdrobnić je i dodać do sosu. Dolewamy kieliszek
wina by wzmocnić smak i gotujemy kilka minut. Po chwili dolewamy ok 0,7 litra
bulionu drobiowego, łyżką zdrapujemy z blachy przypieczone aromaty i pozwalamy się gotować kilkanaście minut. Po osiągnieciu zadowalającej nas konsystencji przelewamy sos przez sitko na którym przecieramy wszystkie warzywa i inne pyszne składniki tworząc jedwabisty sos. Zbieramy większość tłuszczu po czym odcedzony sos przelewamy do garnuszka dodajemy łyżkę
mąki i gotujemy w razie potrzeby by jeszcze zagęścić.Następnie dzielimy
kurczaka na częśc, podajemy z dodatkami i polewamy sosem. Ja podałem
mięso z zielonym puree ziemniaczanym oraz
brokułami.
Smacznego !!!