ßßß Cookit - przepis na KURCZĘ PIECZONE Z GŁADKIM SOSEM I ZIELONYM PUREE

KURCZĘ PIECZONE Z GŁADKIM SOSEM I ZIELONYM PUREE

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam kurczaka. Praktycznie w każdej postaci. Lecz zazwyczaj, piecze się udka, albo smaży piersi. Naszła mnie chęć na prawdziwy niedzielny obiad. Postanowiłem przyrządzić kurczaka w całości. Takie całe kurczę ma zupełnie inny smak. Jest soczyste i pyszne. I powstaje z niego rewelacyjny, jedwabisty sos przepełniony smakiem pieczonego mięsa. Do puree lub ziemniaczków pieczonych jest idealny. Taki właśnie miałem dzisiaj prawdziwy niedzielny obiadek.
Składniki (na ok. 4 porcje):
1 cały kurczak ( ok. 1,5 kg)
2 cebule
2 łodygi selera naciowego
2 pokaźne marchewki
główka czosnku
1 cytryna
oliwa
sól i pieprz
1 l bulionu drobiowego
Przygotowanie:
Myjemy mięso i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy skórę na szyjce wzdłuż. Odcinamy szyjke przy nasadzie a pozostałą skórką zamykamy otwór naciągając ją na pierś kurczaka. Szyjkę zachowujemy by dodać ją później do pieczenia. Posypujemy gotową mieszanką przyprawową do kurczaka ( można ją zrobić samemu poprzez zmieszanie papryki, czosnku, soli, pieprzu i innych przypraw na które akurat macie chęć ), pieprzymy, skrapiamy oliwą i wcieramy przyprawy w mięso. Zawijamy kurczaka w folię i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Na 30 minut przed planowanym pieczeniem wyjmujemy kurę z lodówki. Cytrynę dokładnie myjemy, osuszamy i nakłuwamy ze wszystkich stron. Wkładamy ją do rozgrzewającego się piecyka na 3 minuty by podnieść jej temperaturę po czym od razu „nadziewamy” nią kurczaka. Poprzez parowanie nada ona niesamowitego smaku i zachowa wilgoć mięsa.
Rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni. Warzywa kroimy na ok. 2 cm. plastry. Czosnek dzielimy na ząbki i miażdzymy je bez obierania. Wkładamy warzywa do naczynia żaroodpornego lub blachy do pieczenia skrapiamy oliwą i mieszamy. Na warzywa kładziemy kurczaka, wstawiamy do piekarnika i zmniejszamy tempeaturę do 200 stopni na około 1,5 godziny. W połowie pieczenia polewamy kurczaka wytopionymi sokami.
Gdy kurczak będzie gotowy odkłądamy go na bok, zawijamy w folie aluminiową i przykrywamy szmatką by nie ostygł.
Przygotowanie sosu:
Blachę bądź naczynie żaroodporne stawiamy na gaz. Widelcem rozgniatamy warzywa oraz szyjkę i chwilę gotujemy. Możemy odciać skrzydełka od kurczaka, rozdrobnić je i dodać do sosu. Dolewamy kieliszek wina by wzmocnić smak i gotujemy kilka minut. Po chwili dolewamy ok 0,7 litra bulionu drobiowego, łyżką zdrapujemy z blachy przypieczone aromaty i pozwalamy się gotować kilkanaście minut. Po osiągnieciu zadowalającej nas konsystencji przelewamy sos przez sitko na którym przecieramy wszystkie warzywa i inne pyszne składniki tworząc jedwabisty sos. Zbieramy większość tłuszczu po czym odcedzony sos przelewamy do garnuszka dodajemy łyżkę mąki i gotujemy w razie potrzeby by jeszcze zagęścić.
Następnie dzielimy kurczaka na częśc, podajemy z dodatkami i polewamy sosem. Ja podałem mięso z zielonym puree ziemniaczanym oraz brokułami.
Smacznego !!!
Źródło:http://glodomorek.com.pl/kurcze-pieczone-z-gladkim-sosem-i-zielonym-puree-ziemniaczanym