ßßß
Składniki (na 4 osoby):700 g polędwiczek wieprzowych3 łyżki masła o temperaturze pokojowejpęczek koperku400 g Kurek4 czubate łyżki śmietany 30%zioła prowansalskiesól i pieprzoliwa z oliwek
Przygotowanie masła koperkowego:Masło o temperaturze pokojowej włóż do blendera, dodaj koperek i zmiksuj na jednolitą, gładką masę. Gotowe masło odstaw na bok.Przygotowanie sosu:Grzyby oczyścć i osusz. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż przez chwilę na nim kurki. Następnie zmniejsz ogień i duś kurki ok.10 minut. Wlej śmietanę, pomieszaj i duś aż sos zgęstnieje. Przypraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Przygotowanie mięsa:Polędwiczki umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie oprósz świeżo zmielonym pieprzem ze wszystkich stron. Na patelni rozgrzej oliwę i całe polędwiczki zrumień z każdej strony.Gdy już będą rumiane zdejmij je i daj im odpocząc kilka minut. Następnie ponacinaj ze skosa. Posmaruj polędwiczki koperkowym masłem. Staraj się jak najwięcej masła umieścić w nacięciach. Nada to polędwiczkom kruchości i soczystości. Oprusz mięso solą oraz ziołami prowansalskimi.Następnie umieść mięso w naczyniu żaroodpornym, przykryj folią aluminiową i piecz w 180 ºC ok. 35 minut.
Gdy mięso będzie już gotowe pokrój zgodnie z nacięciami, ułóż, polej sosem kurkowym i podawaj z pieczonymi ziemniaczkami.Tak o to wyglądają moje polędwiczki koperkowe w sosie kurkowym. Ciekaw jestem waszych opini na temat tego dania.Zachęcam do gotowania i komentowania pod przepisem lub też na profilu facebookowym.
Smacznego!!!Incoming search terms:sos kurkowy