ßßß Cookit - przepis na POLĘDWICA WELLINGTON Z SOSEM BEARNAISE

POLĘDWICA WELLINGTON Z SOSEM BEARNAISE

nazwa

Wykonanie

Tak…nadszedł ten dzień kiedy postanowiliśmy powrócić z nowymi przepisami i …co ciekawsze z nowym składem
Zaprosiłem do tworzenia wraz ze mną nowych pysznych przepisów, przyjaciółkę, która…wierzcie mi…gotuje i piecze wyśmienicie.
Jest mamą dwójki dzieci co pozwoli urozmaicić Głodomorka o nowe, zdrowe przepisy także dla Waszych małych pociech. Teraz każdy znajdzie tu coś dla siebie. Powoli będziemy wprowadzać Was w świat dań dietetycznych, dań dla łasuchów, dań dla dużego i małego, ciast, ciasteczek,a nawet przetworów….no i znajdzie się też coś dla miłośników domowych naleweczek…jednym słowem zaczynamy rewolucje, która ( mamy nadzieję) zachęci Was do gotowania, pieczenia i tworzenia cudów kulinarnych.
Tak jak dotychczas, zdjęciami do strony zajmuje się moja druga połowa. Będziecie mogli nas poznać w zakładce „O NAS”
Jesteśmy Wam ogromnie wdzięczni za masę maili i komentarzy z zapytaniem kiedy wrócimy do Waszej kuchni…ZAINSPIROWALIŚCIE NAS I DLA WAS ZACZYNAMY DALSZĄ PRZYGODĘ
Dziś podamy Wam przepis na Polędwicę Wellington z sosem Bearnaise, który miałem przyjemność przyrządzać pod czujnym okiem Kurta Schellera. Kurs ten był ogromną przygodą dla mnie, a dla Was może okazać się przygodą odtworzenie przepisów z tego kursu we własnej kuchni:) Zatem do dzieła….
Składniki:
Polędwica wołowa
Mięso mielone wołowo – drobiowe ( zmielone wraz z natka pietruszki.
Najpierw mielimy wołowinę potem drób )
1 całe jajko
1 żółtko
oregano
tymianek
pokrojone kurki
sól i pieprz
ciasto francuskie
Składniki na sos bearnaise:
białe wino
cebulka drobno pokrojona w kostkę
ziele angielskie
liść laurowy
1 żółtko ( zawsze 1 żółtko na 100 gram masła )
100 g masła klarowanego
pieprz i sól do smaku
tabasco
sos Worcestershire
szczypta cayene
posiekana natka pietruszki
estragon
Przygotowanie:
Dzień przed planowanym przygotowywaniem dania, polędwicę w całości doprawiamy solą i pieprzem oraz podsmażamy na patelni z każdej strony po czym odkładamy na noc do lodówki.
Przygotowanie farszu:
Mielimy mięso zaczynając od wołowiny potem drobiowe piersi wraz z natką pietruszki.
Do mięsa dodajemy jajko i żółtko oraz oregano i tymianek jak i kurki. Mieszamy wszystko i odstawiamy na bok.
Przygotowanie całości:
Na blacie rozsypujemy mąkę. Kładziemy jeden płat ciasta i lekko wałkujemy. Na środek ciasta kładziemy farsz na farsz układamy polędwicę, którą wcześniej obsmażyliśmy na patelni z każdej strony. Na polędwicę ponownie układamy farsz. Otulamy farszem polędwicę z każdej strony. Rozbełtanym jajkiem smarujemy krawędzie ciasta. Na to kładziemy kolejny kawałem ciasta francuskiego. Brzegi łączymy ze sobą poprzez zawijania ciasta tworząc przeplataną falbankę. Widelcem lekko rysujemy wierzch ciasta tworząc kratkę. Następnie całe ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wstawiamy do rozgrzanego do 190 st. C piekarnika na 30 – 35 minut pamiętając by co kilkanaście minut smarować wierzch jajkiem. Gdy ciasto jest gotowe kroimy grube kawałki i podajemy jako cały plaster bądź wtedy przekrawamy jeszcze na pół.
Przygotowanie sosu bearnaise:
Do rondelka wlewamy białe wino, dodajemy poszatkowana cebulkę, ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy kilka minut. Po paru minutach przecedzamy przez sitko dodajemy pieprz i chwilkę redukujemy.
Przelewamy zalewę do miski i mieszając dodajemy do niej żółtko. Ubijamy wszystko na gładką jedwabista masę. Gdy będzie już gotowe powoli dolewamy rozpuszczone ciepłe sklarowane masło pamiętając, by cały czas mieszać. Gdy uzyskamy gotową masę dodajemy tabasco, sos Worcestershire, szczyptę cayenne, posiekana pietruszkę, estragon, solimy i pieprzymy. Smacznego
Incoming search terms:
polędwica wellington
sos do polędwicy welinghton
sos do wellingtona
Źródło:http://glodomorek.com.pl/poledwica-wellington-z-sosem-bearnaise