Wykonanie
Konfitura z
wiśni- prosta i dwuskładnikowa. Najlepsza do
czekoladowych deserów, jak ciasta, musy i
lody. Możecie ją przygotować dodając ulubiony
alkohol, na przykład
rum albo
amaretto, pod koniec gotowania. Warto też zmniejszyć ilość
cukru, a pod koniec gotowania dodać do
konfitury wiśniowej tabliczkę
czekolady- powstanie deser
czekoladowo-
wiśniowy z kawałkami
owoców.
1 kg
wiśni, wydrylowanych400 g
cukruWiśnie zasypać połową
cukru, odstawić na około 10 minut, by puściły sok.Smażyć około 1 godzinę, aż większość soku odparuje, a
konfitura będzie gęsta. Dodać pozostałą część
cukru i podgrzewać do jego rozpuszczenia.Przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić go góry dnem do wystudzenia. Smacznego!