ßßß Cookit - przepis na Bajaderka bez pieczenia

Bajaderka bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Spód do tego ciasta możecie upiec z kruchego ciasta lub zrobić go ze zwykłych herbatników. Masa będzie najlepsza z kwaskowatymi powidłami śliwkowymi, chociaż twarda marmolada czy gęstszy dżem też dadzą radę :) Jeśli chcecie, dodajcie do niego alkohol, Wasze ulubione orzechy i suszone owoce. Całość tworzy ekspresowy i bardzo dobry, łatwy w przygotowaniu deser.
200 g ciastek maślanych lub herbatników
1/3 szklanki mleka
3 łyżki twardej marmolady lub gęstego dżemu
50 g gorzkiej czekolady
3 łyżki kakao
opcjonalnie: łyżeczka rumu lub kropla aromatu
garść bakalii
50- 100 g czekolady
2- 3 łyżki masła
3- 5 herbatników ułożyć w keksówce. Resztę zemleć tak, by powstały okruszki, wymieszać w misce z mlekiem, marmoladą, kakaem, rumem, bakaliami i czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Masę przełożyć na spód z herbatników. Czekoladę rozpuścić w rondelku z masłem, przelać i rozprowadzić na masie z ciastek. Chłodzić 2- 12 godzin. Smaczego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2012/10/bajaderka-bez-pieczenia.html