ßßß Cookit - przepis na Pyszne czekoladowe trójkąty

Pyszne czekoladowe trójkąty

nazwa

Wykonanie

Niedawno wpadła mi w ręce cudowna książka Jacqueline Bellefontaine pt. "Czekolada". Zwykle sceptycznie odnoszę się do monotematycznych wydawnictw kulinarnych i rzadko je kupuję. Tym razem było jednak inaczej. To prawda, że składnikiem każdej receptury jest czekolada, ale czasem stanowi ona treść, a czasem jedynie skromny dodatek do innych zupełnie nieczekoladowych ingrediencji. Ponadto, przepisy są bardzo różnorodne i jest ich aż 120. Znajdziemy wśród nich serniki, torty, rolady, ciasta ucierane, ciasta z owocami, tarty, kremy, desery, napoje, ciasteczka oraz słodką galanterię. Doprawdy nieczęsto się zdarza, żebym z jednej książki wybrała kilkadziesiąt (!!!) przepisów do wypróbowania, a tak właśnie stało się w tym przypadku .
Dziś pierwszy z nich. Ekspresowy czekoladowy deser / przekąska. Przygotowanie zajmuje kilka minut, czas oczekiwania jest relatywnie krótki, a potem... pozostaje już tylko pożeranie, które również nie potrwa długo, gdyż porcja jest nieduża. :-)
Składniki na formę do tarty o śr. 18-20 cm:
Spód:
100g masła
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka kakao
3 łyżki mleka
225g herbatników maślanych lub digestive
Wierzch:
100g czekolady mlecznej lub deserowej
3łyżki mleka
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
W garnuszku podgrzewamy mleko, miód, masło i kakao do całkowitego połączenia się składników.
Ciasteczka rozdrabniamy. Ja zwykle wkładam je do torebki foliowej i traktuję tłuczkiem do mięsa. Pokruszone herbatniki wrzucamy do naszego garnuszka i całość dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej masłem formy, lekko dociskamy i wkładamy do lodówki, by stężała. Do rondelka wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę, dodajemy mleko i cukier puder. Podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu rozpuszczenia się czekolady. Mieszamy. Wylewamy na schłodzony spód i całość wkładamy do lodówki. Przed podaniem kroimy na trójkąty.
Życzę Wam smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2012/11/pyszne-czekoladowe-trojkaty.html