Wykonanie
Proste słodkie "batoniki" bez pieczenia, idealne gdy mamy ochotę na coś słodkiego, ale za bardzo nie chcemy się napracować. Przepis pochodzi z książki "
Czekolada" wydawnictwa Parragon. Z takimi książkami mam mały problem, wyglądają pięknie, często dostajemy je w prezencie, dobrze wyglądają na półce, ale...no właśnie, jest wielkie "ale". Przepisy często mają źle dobrane proporcje, a zdjęcia są pobrane z jakiegoś stocka i nie odzwierciedlają dania. Tak było i w tym przypadku, proporcje były wzięte z księżyca, dlatego w trakcie robienia musiałam improwizować. Tutaj podaję poprawiony przepis i mam nadzieję, że będzie pysznie.
Składniki na formę 25cmx25cm:100g
masła2 łyżki płynnego
mioduokoło 200ml słodkiej
śmietanki kremówki150g
herbatników maślanych (można więcej)150-200g połamanej na kawałki
czekolady (użyjcie ulubionej)2 łyżki stołowe
cukru pudru2 łyżki
mlekaszczypta
kakaoWykonanie:Posmarować cienko tłuszczem płytką formę do pieczenia (i można wyłożyć pergaminem).W rondlu powoli podgrzewać
masło,
miód,
mleko i
kakao, cały czas mieszając, aż
masło się roztopi, a składniki dobrze połączą.
Herbatniki przesypać do plastikowej
torebki i rozgnieść wałkiem albo zmiksować w robocie kuchennym. Jeśli wybierzecie metodę "na wałek", nie rozbijajcie
herbatników uderzając w nie wałkiem, ale starajcie się je wałkować, trochę jak ciasto. Rozgniatajcie
ciasteczka partiami, nie wszystkie na raz. Taka metoda
daje lepsze rezultaty.
Rozgniecione
herbatniki wsypać do roztopionego
masła i dokładnie wymieszać.Wyłożyć masą formę, dobrze dociskając wnętrzem dłoni i schładzać w lodówce, aż stwardnieje.Wrzucić kawałki
czekolady do żaroodpornej miski, dodać
cukier puder i połowę
śmietanki. Umieścić miskę na rondlu z wrzącą
wodą. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż
czekolada się roztopi i powstanie gładka masa. Jeśli masa jest bardzo gęsta, należy dolać więcej
śmietanki i dobrze wymieszać. Gotowa
czekolada powinna dać się wylać z miski i łatwo rozprowadzić po ciasteczkach.Wylać masę na spód
herbatników i równo rozprowadzić. Pozostawić aby stężała.
Ostrym nożem pokroić na trójkątne kawałki i podawać.