ßßß Cookit - przepis na Truflowiec z bakaliami

Truflowiec z bakaliami

nazwa

Wykonanie

Mega czekoladowa tarta z bakaliami -mieszanką studencką firmy PIĄTNICA którą otrzymałam w ramach testowania, bez pieczenia, zachwyci amatorów mocnych czekoladowych smaków, łatwa w przygotowaniu szkoda tylko że trzeba trochę poczekać aż dobrze stężeje.
SKŁADNIKI:
Spód:
*180 g herbatników maślanych
*50 g gorzkiej czekolady
*1 łyżeczka ciemnego kakao
*1 łyżka cukru pudru trzcinowego
*70 g masła
Masa truflowa:
*100 g mlecznej czekolady
*100 g gorzkiej czekolady
*3 jajka
*1 łyżka rumu
*2 łyżki cukru pudru trzcinowego
*100 g mieszanki bakaliowej studenckiej PIĄTNICA
*50 g białej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Spód:
Herbatniki maślane pokruszyć drobniutko w woreczku foliowym ,masło rozpuścić w mikrofali,
Czekoladę połamać , rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć z ciasteczkami oraz masłem wyrobić masę. Wylepić dno silikonowej formy o średnicy 20 cm do tarty i włożyć do lodówki.
Masa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej cienkim strumieniem wlać rum i dodać żółtka , wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać cukier, zmiksować , wlać masę czekoladową z żółtkami i delikatnie wymieszać. Wylać na ciasteczkowy spód posypać bakaliami.
Wstawić na całą noc do lodówki.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej polać truflową tartę przed podaniem.
Życzę smacznego!
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2015/01/truflowiec-z-bakaliami.html