Wykonanie
Mega czekoladowa
tarta z
bakaliami -mieszanką studencką firmy PIĄTNICA którą otrzymałam w ramach testowania, bez pieczenia, zachwyci amatorów mocnych
czekoladowych smaków, łatwa w przygotowaniu szkoda tylko że trzeba trochę poczekać aż dobrze stężeje.
SKŁADNIKI:Spód:*180 g
herbatników maślanych*50 g
gorzkiej czekolady*1 łyżeczka ciemnego
kakao*1 łyżka
cukru pudru trzcinowego*70 g
masłaMasa truflowa:*100 g
mlecznej czekolady*100 g
gorzkiej czekolady*3
jajka*1 łyżka
rumu*2 łyżki
cukru pudru trzcinowego*100 g mieszanki bakaliowej studenckiej PIĄTNICA*50 g
białej czekoladyPRZYGOTOWANIE:Spód:
Herbatniki maślane pokruszyć drobniutko w woreczku foliowym ,
masło rozpuścić w mikrofali,
Czekoladę połamać , rozpuścić w kąpieli
wodnej, połączyć z
ciasteczkami oraz
masłem wyrobić masę. Wylepić dno silikonowej formy o średnicy 20 cm do tarty i włożyć do lodówki.
Masa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej cienkim strumieniem wlać
rum i dodać
żółtka , wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać
cukier, zmiksować , wlać masę
czekoladową z
żółtkami i delikatnie wymieszać. Wylać na
ciasteczkowy spód posypać
bakaliami.Wstawić na całą noc do lodówki.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej polać
truflową tartę przed podaniem.
Życzę smacznego!