ßßß Cookit - przepis na Jeżyki- ciasteczka najeżone bakaliami

Jeżyki- ciasteczka najeżone bakaliami

nazwa

Wykonanie

Może pamiętacie te ciastka? Ciągliwa, karmelowa masa z mnóstwem bakalii na chrupiący ciastku, a wszystko to oblane czekoladą. Słodkie, z rodzynkami, fistaszkami, nerkowcami, orzeszkami laskowymi, chrupiącymi herbatnikami i miękkim, preparowanym ryżem. Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego do zrobienia bez piekarnika spróbujcie jeżyków! :)
400 g mleka skondensowanego
50 g białej czekolady
50 g herbatników
50 g ryżu preparowanego
150- 200 g ulubionych bakalii
200 g gorzkiej czekolady
łyżka masła
Bakalie i herbatniki posiekać. Mleko podgrzać z czekoladę, gdy zgęstnieje (po około 5 minutach) dodać ryż, herbatniki i bakalie, wymieszać. Łyżką porcjować pojedyńcze ciastka (około 20). Chłodzić 20- 30 minut. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem, oblewać ciastka i znów chłodzić przez kilkanaście minut. Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2012/10/jezyki-ciasteczka-najezone-bakaliami.html