Wykonanie
Słodkie,
czekoladowe i kruche
ciasteczka. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Nie wymagają ani miksera, ani piekarnika. W sam raz na słodką zachciankę.Ja przygotowałam je na niedzielną
kawkę z moją Mamą i siostrami, mam nadzieję, że im zasmakują. Wybieram się do nich komunikacją publiczną, więc potrzebowałam słodkości, które przetrwają ewentualne "turbulencje" i te wydają się spełniać również ten warunek.Przepis pochodzi z książeczki "
Czekolada", który naprawdę polecam.Składniki na kruchy spód:100 g
masła2 łyżki płynnego
miodu2 łyżki
czekoladowego mleka225 g
herbatników maślanych pełnoziarnistychSkładniki na
czekoladową masę:40 g
gorzkiej czekolady40 g
mlecznej czekolady2 łyżki
cukru pudru2 łyżki
mlekaWykonanie:Smarujemy cienko tłuszczem płytką okrągłą formę do pieczenia o średnicy 18 cm i wykładamy papierem do pieczenia.W rondlu powoli podgrzewamy
masło,
miód i
mleko czekoladowe, cały czas mieszając, aż
masło się roztopi, a składniki dobrze połączą.
Herbatniki przesypujemy do plastikowej
torebki i rozgniatamy za pomocą wałka. Wsypujemy pokruszone
herbatniki do przygotowanej masy i dokładnie mieszamy.Wkładamy masę do formy, dociskamy i schładzamy w lodówce, aż stwardnieje.
W tym czasie wrzucamy kawałki
czekolady do garnuszka, dodajemy
cukier puder oraz
mleko i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając, aż
czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa.Wylewamy masę
czekoladową na spód z
herbatników i pozostawiamy, aby stężała (w lodówce trwa to około 10 minut ;) ).
Ostrym nożem kroimy na trójkątne kawałki i podajemy :). (Na zdjęciu widać trójkąciki powstałe z podzielenia ciasta na 8 części, ale wydaje mi się, że swobodnie można podzielić je na 16 kawałków, bo
ciasteczka są bardzo słodkie i jednym takim kawałkiem naprawdę można się zasłodzić ;))Smacznego! ;)