Wykonanie
Ziemniaki z piekarnika, wcześniej obgotowane, mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Podajcie je jako dodatek do obiadu albo do podjadania zamiast popcornu, na przykład przy dobrym filmie.
Przyprawy w przepisie podaję orientacyjnie, najlepiej użyć ulubionych w podobnej ilości. Według upodobań użyjcie też
masła,
oliwy lub
oleju. Pieczone
ziemniaki możecie przygotować również na grillu, pakując je wcześniej w kopertę z folii aluminiowej.
1 kg
ziemniaków50 g
masła2 duże ząbki
czosnku1 łyżeczka
soli1 łyżeczka suszonego
majeranku1 łyżeczka mielonej
słodkiej papryki1/2 łyżeczki mielonego
chilli1/2 łyżeczki
przyprawy curryZiemniaki obrać, pokroić na ćwiartki, gotować w osolonej wodzie przez 10 minut, odcedzić.W naczyniu żaroodpornym lub blasze wyłożonej folią aluminiową ułożyć
ziemniaki, polać rozpuszczonym
masłem, dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek i wymieszać. Posypać
przyprawami i piec około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Smacznego!