Wykonanie
Witamy !Dzisiejszą propozycją na obiad będą ziemniaczki pieczone z
czosnkiem,
chilli oraz
oliwą tymiankową a dodatkiem mięsnym są stripsy.
Do przygotowania (dla 2 osób) tego dania będziemy potrzebować :Ziemniaczki :6
ziemniaków4 ząbki
czosnkupapryczkę chillisól2. Stripsy :pojedyncza pierś
maślanka4 łyżki
mąki1 łyżka
papryki słodkiej w proszku1 łyżeczka
papryczki ostre w proszku1 łyżeczka
przyprawy curry1 łyżeczka
soliszczypta
pieprzuZaczynamy przygotowania od pokrojenia stripsów na mniejsze kawałki (wielkość stripsów taka jak te które jemy np. w KFC) wrzucamy je do miski przyprawiamy
solą i
pieprzą, zalewamy
maślanką a następnie wsadzamy do lodówki.Czas zacząć robić
ziemniaki które musimy na samym początku obrać i pokroić na dużą kostkę.Myjemy
ziemniaki, osuszamy je i kładziemy na blachę do pieczenia z dodatkiem
oliwy,
czosnku oraz pokrojonej na mniejsze kawałki
papryczki chilli.Musimy co jakiś czas mieszać
ziemniaki żeby nie przywarły (pieczemy w 180 stopniach aż do zrumienienia i miękkości około 30- 40 minut).Gdy już
ziemniaki są prawie gotowe przystępujemy do panierowania piersi,mieszamy wszystkie sypkie składniki i obtaczamy
kurczaka wcześniej zamoczonego w
maślance tak aby dobrze pokryło pierś.Można ten zabieg powtórzyć 2 x jeżeli ktoś lubi grubą panierkę.Rozgrzewamy
olej w rondelku ( do około 3 cm wysokości garnka ) i gdy wsypiemy odrobinę
mąki i zacznie skwierczeć - wrzucamy partiami nasze Stripsy które smażymy na złoty kolor.Po wyciągnięciu ich ze smażenia wykładamy je na ręcznik papierowy w celu osuszenia z nadmiaru tłuszczu.Aby być pewnym ,że stripsy są wypieczone w środku możemy je wsadzić do piekarnika obok ziemniaczków na 3 minutki.Z pieczonego
czosnku możemy zrobić
sos czosnkowy w następujący sposób:Do miseczki wyciskamy
czosnek, przyprawiamy
solą i
pieprzem a następnie dodajemy
jogurt naturalny i odrobinę
koperku, mieszamy wszystko i odstawiamy na chwilę do lodówki w celu przegryzienia się składników ze sobą.Wszystko wykładamy na deskę i podajemy na stół.
Smacznego ! :)