ßßß Cookit - przepis na Rolada czekoladowa

Rolada czekoladowa

nazwa

Wykonanie

biszkopt:
3 jajka
1/4- 1/3 szklanki wody
szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
4- 5 łyżek kakao
Białka jaj ubić na sztywno. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać lub zmiksować na najniższych obrotach. Blachę (20x40) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto. Piec 15- 17 minut w pierkarniku rozgrzanym do 200 stopni. Biszkopt delikatnie wyjąć z blaszki, oderwać od niego papier do pieczenia, ułożyć na ściereczce i zawinąć w rulon.
krem czekoladowy:
200 g serka mascarpone
100 g kremówki, schłodzonej
50 g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru pudru
łyżka żelatyny
3- 4 łyżki wrzątku lub zaparzonej kawy
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Żelatynę zalać wrzątkiem i lekko przestudzić. Serek mascarpone ubić z kremówką na puszystą masę, dodać czekoladę, kakao, cukier i rozpuszczoną żelatynę, zmiksować. Gotowym kremem posmarować biszkopt i ponownie zwinąć w roladę. Chłodzić minimum 2 godziny, a najlepiej całą dobę. Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2013/01/rolada-czekoladowa.html