Wykonanie
Ciasteczka czekoladowe bez
jajek możecie przełożyć
masłem orzechowym, kwaśną
marmoladą, nutellą, albo tak jak ja, kremem. Z tego ciasta możecie też zrobić 'popękane'
ciasteczka czekoladowe, dodając trochę więcej
sody, formując kulki, a każdą z nich obtaczając dokładnie w cukrze pudrze :) Jeżeli nie lubicie
ciastek o
czekoladowym smaku,
kakao zastąpcie miąższem z
laski wanilii, skórką otartą z
cytrusów lub ulubionym aromatem.
100 g miękkiego
masła50 g
cukru pudru150 g
mąki6 łyżek
kakao1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
sodyMasło zmiksować z
cukrem na puszystą masę, dodać
mąkę przesianą z
kakao, proszkiem i
sodą, znów połączyć. Formować kulki (około 20), rozpłaszczać na papierze do pieczenia. Piec około 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
krem czekoladowy:1/3 szklanki kremówki150 g
gorzkiej czekoladyszczypta
soliKremówkę lekko podgrzać z
solą, dodać
czekoladę i mieszać, aż się rozpuści, odstawić na kilka minut aż zgęstnieje. Gęstą masą przekładać wystudzone
ciasteczka czekoladowe. Smacznego!