Wykonanie
Nalewka malinowa, czyli
syrop na zimowe przeziębienia. Im bardziej dojrzałych
malin użyjecie do
nalewki, tym ta będzie później smaczniejsza! Dla urozmaicenia część
malin możecie zastąpić innymi dostępnymi teraz
owocami, jak na przykład aronie,
borówki,
jagody,
morele czy
śliwki, według upodobań.
Nalewka malinowa przygotowana w ten sposób tak na prawdę nadaje się do picia już po kilku dniach, ale najlepiej smakować będzie po kilku tygodniach.
Składniki na około 1 l
nalewki malinowej:1 kg
malin400 g
cukru1 l
spirytusu1/2 szklanki
wodyMaliny zasypać
cukrem, odstawić na 1 dobę, aż puszczą sok. Zalać
spirytusem i
wodą, przykryć naczynie i potrząsać, aż do rozpuszczenia
cukru.
Nalewka malinowa jest gotowa po miesiącu. Smacznego!