ßßß Cookit - przepis na Nalweka malinowa

Nalweka malinowa

nazwa

Wykonanie

Nalewka malinowa, czyli syrop na zimowe przeziębienia. Im bardziej dojrzałych malin użyjecie do nalewki, tym ta będzie później smaczniejsza! Dla urozmaicenia część malin możecie zastąpić innymi dostępnymi teraz owocami, jak na przykład aronie, borówki, jagody, morele czy śliwki, według upodobań. Nalewka malinowa przygotowana w ten sposób tak na prawdę nadaje się do picia już po kilku dniach, ale najlepiej smakować będzie po kilku tygodniach.
Składniki na około 1 l nalewki malinowej:
1 kg malin
400 g cukru
1 l spirytusu
1/2 szklanki wody
Maliny zasypać cukrem, odstawić na 1 dobę, aż puszczą sok. Zalać spirytusem i wodą, przykryć naczynie i potrząsać, aż do rozpuszczenia cukru. Nalewka malinowa jest gotowa po miesiącu. Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2013/08/nalweka-malinowa.html