Wykonanie
Nie wiem jak to się stało że do tej
pory nie umieściłam tego przepisu.... Gdzieś mi się biedaczek zapodział w moich plikach ;) Nadrabiam szybciutko... chociaż z
malinami to troszkę się spóźniłam :) Naleweczka wychodzi przepyszna, wspaniale pachnie i smakuje
malinami, idealnie rozgrzewa w jesienne i zimowe wieczory. Polecam baaaardzo :)Składniki:1 kg dojrzałych
malin1 l
spirytusu1 l
wody500g
cukruOwoce przepłukac delikatnie i osdączyć. Włożyć do słoja, zalać
spirytusem i szczelnie zamknąć. Odstawić na 1 miesiąc. Po tym czasie
nalewkę zlać i przefiltrować. Sporządzić
syrop cukrowy:
Wodę zagotować z
cukrem i wystudzić. Wlać do uprzednio przefiltrowanej
nalewki i ponownie szczelnie zamknięte odstawić tym razem na tydzień. Po tygodniu
nalewkę przefiltrować ponownie i zlać do butelek. Zakorkować i pozostawić w chłodnym miejscu na pół roku.Smacznego :)