Wykonanie
-
kapusta włoska- 500g.
kaszy gryczanej- 4
cebule- 4 ząbki
czosnku- 2
jajka-
majeranek- cząber-
ziele angielskie,
liście laurowe-
sól i
pieprzSparzamy
kapustę w wodzie tak długo, aby liście można było bez problemów ściągać. Zdejmujemy tyle liści, ile chcemy
mieć gołąbków. U nasady każdego z nich, ścinamy gruby nerw.Przygotowujemy farsz: gotujemy
kaszę gryczaną, którą następnie odcedzamy. Pokrojoną
cebulę podsmażamy na
oleju, a następnie dodajemy do
kaszy, razem z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem, surowymi
jajkami, cząbrem i
majerankiem oraz
solą i
pieprzem do smaku. Kilka malych liści
kapusty drobno kroimy i również dodajemy do farszu. Jeśli liście są zbyt twarde, można je wcześniej podgotować w wodzie. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.Nakładamy farsz na przygotowane wcześniej liście i zawijamy. Gołąbki wkladamy do garnka i podlewamy
wodą, która pozostała ze sparzania
kapusty (golabki muszą być całe zakryte
wodą). Gotujemy je na małym ogniu okolo godziny. Dodajemy mały sloiczek
koncentratu pomidorowego, rozrobionego wcześniej z
wodą. Ewentualnie do smaku można dodać
śmietanę.Jak zawinąć gołąbki?1. początek łodygi musi być na początku naszej dłoni2. nakładamy farsz a następnie początek liścia zaginamy ku środkowi3. następnie zwijamy w rulon liść a jego drugi koniec wbijamy w środek gołąbka.Smacznego!